Aktuality

Setkáním seniorů v Avionu vyvrcholila soutěž „Sejdeme se u Svitav“

Vyhodnocení 4. ročníku turisticko-společenské akce nazvané Sejdeme se u Svitav, jejímž smyslem je rozhýbat tělo, navázat nová přátelství, projít se jarní krajinou a poznat zajímavá místa, proběhlo 29. května v olomoucké restauraci Avion. Tradičními účastníky byli členové olomouckých klubů pro seniory a senioři ze spřáteleného Hradce Králové. Společně od 1. února do 31. března ušli 59 894 kilometrů.

„Cílem bylo zdolat během dvou měsíců minimálně 75 km, což je polovina vzdálenosti mezi oběma spřátelenými městy. Senioři se tak pomyslně setkají právě u Svitav, které zde leží. Historie této akce sahá do období covidových opatření, kdy senioři obou měst vymysleli a zrealizovali tuto bezkontaktní aktivitu, která se nejenom ujala, ale díky své atraktivitě se rozrostla o řadu dalších zájemců a aktivních turistů“ vysvětlil za pořadatele vedoucí oddělení sociální pomoci a služeb MMOl Jaromír Odstrčil. Jak dále uvedl, letos se do akce zapojilo 160 zájemců z 12 olomouckých klubů a 106 chodců z Hradecka. Senioři z Olomoucka ušli dohromady během dvou měsíců 39 659 km, což je v průměru 248 km na osobu. Nejvíce se dařilo KS I. P. Pavlova, kde průměr na jednoho účastníka dosáhl 460 km, druhá příčka náleží KS Slunečnice s 403 km a na třetím místě se umístil KS Lazce s 306 km. Nejvíc soutěžících bylo z KS Polská s počtem 42 osob. Kolegové z Hradce Králové mají na kontě 20 235 km, které odchodilo 106 osob z šesti seniorských subjektů. Průměr na jednoho je 191 km. V celkové tabulce Hradce dominovali senioři ze Smiřic s 222 km na osobu.

„Lehká turistika pomáhá upevnit fyzické i duševní zdraví, navíc nabízí možnost poznávat památky v blízkém i vzdálenějším okolí. Každý účastník se zaregistroval u svého klubu seniorů, a poté obdržel placku s logem včetně evidenční karty do níž si zapisoval počet nachozených kilometrů. Tu následně předal svému vedoucímu a na začátku dubna proběhlo sčítání,“ upřesnila za organizátory Eva Trčková. Jak dále potvrdila, o akci byl na Olomoucku letos větší zájem než v roce předchozím, kdy se zapojilo 135 seniorů z 10 klubů. Tehdy ušli 29 643 km, což je průměrně 220 km na osobu.

Stejně jako loni, se všichni soutěžící mohli zúčastnit čtyř společných výletů, které organizoval OSV MMOl. Proběhl tak pěší výlet k bronzové soše svatého Kryštofa, který je patronem všech poutníků, řidičů i cestujících. Na druhé mohli zájemci obdivovat přírodní krásy podél cyklostezky z Bystrovan do Olomouce. Třetí nabídla komentovanou prohlídku památek centra metropole Hané a čtvrtá zavedla turisty do areálu Domu přírody Litovelského Pomoraví v Horce nad Moravou.

Domácí i Královéhradečtí senioři v Avionu společně zhodnotili nejen výsledky, zážitky a zkušenosti z akce „Sejdeme se u Svitav, ale také se dobře bavili. K tanci a poslechu jim zahráli saxofonisté ze SaxoQuinto, skupina Pohoda z Uničova a k dobré náladě přispělo i taneční vystoupení dětí ze ZUŠ Žerotín či kulturní představení seniorů z Hradce Králové.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: