Aktuality

Jarní vlna zájezdů pro seniory, tentokrát na téma řeznické řemeslo a výroba gobelínů

Muzeum řeznictví ve Valašském Meziříčí a nedalekou Moravskou gobelínovou manufakturu navštívili senioři z pěti klubů v úterý 23. dubna.

Téměř pět desítek zájemců absolvovalo filmovou projekci o historii a současnosti řeznického řemesla na Valašsku, ochutnávku masných specialit společnosti Krásno a exkurzi dokumentující výjimečné postavení řeznického řemesla ve valašském regionu. Nechyběly ani informace o rodině Pilčíkových, která pokračuje v rodinné tradici řeznického řemesla již šest generací a z Krásna vybudovala podnik spojující řeznické tradice s moderní technologií.

V muzeu gobelínů si turisté za plného provozu prošli gobelínovou, kobercovou a restaurátorskou dílnu. Obdivovali náročnou a trpělivou práci zručných tkalců uměleckých gobelínů či ruční vázání kobercových uzlů. Výroba některých gobelínů trvá i rok, koberce vázané klasickou perskou technikou jsou hotovy za několik měsíců. Součástí muzea byla i galerie, kde si senioři prohlédli současná textilní díla podle předloh předních českých výtvarníků i koberce a gobelíny z počátků dvacátého století. Tapiseriemi byla vyzdobena i přilehlá Schlattauerova kavárna, pojmenovaná po zakladateli Moravské gobelínové manufaktury Rudolfu Schlattauerovi. Byla vybudovaná ve stylu doby vzniku dílen a zájemci se zde mohli občerstvit například skvělou kávou.

Pořadatelem akce byl Odbor sociálních věcí MMOl, který ročně vypraví na atraktivní místa naší republiky přibližně sedm autobusů s více než třemi stovkami seniorů. Členové klubů se tak v minulosti mohli mj. zúčastnit zájezdů nejen do muzeí ve Valašském Meziříčí, ale také do barokního zámku v Kuníně, prohlédnout si výstavu Muchových obrazů v Moravském Krumlově, hornické muzeum v Ostravě či zažít den plný zážitků na Stezce v oblacích v horském resortu Dolní Morava.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: