Aktuality

Vedoucí klubů pro seniory se školili v Přerově

V úterý 9. dubna proběhl výjezd vedoucích klubů pro seniory do Přerova, který uspořádal odbor sociálních věcí olomouckého magistrátu.

„Cílem bylo představit vedoucím klubů dostupné a zajímavé lokality nacházející se v blízkosti města Olomouce a zároveň jim prostřednictvím školení představit praktické a přitom jednoduché techniky podporující uchování duševních schopností. Získané poznatky a dovednosti následně mohou zprostředkovat na klubových setkáních ostatním členům,“ uvedl za organizátora vedoucí oddělení sociální pomoci a služeb Jaromír Odstrčil. Programová náplň zahrnovala prohlídku parku Michalov včetně výstavního skleníku, návštěvu ornitologické stanice a školení Baště u Dokládalů v podobě psychohygieny a ukázek prstové gymnastiky.

Do Přerova odcestovali senioři autobusem z Olomouce brzy ráno. Na úvod se dozvěděli něco z historie Přerova a poté si společně prošli nejstarší a nejrozlehlejší okrasný sad města Přerova – Městký park Michalov. V areálu rozkvetlého parku zavítali do výstavního skleníku, jehož dominantní rostlinnou expozicí je olivovník, a poté se vydali do světa ptačí říše – ornitologické stanice ORNIS. „Součástí stanice je nová expozice nazvaná Ptáci Česka, která návštěvníkům představí 365 ptačích druhů vyskytujících se na území České republiky,“ uvedla vedoucí ornitologické stanice Lenka Harmáčková, která seniory provedla venkovními i vnitřními prostory areálu. Zájemci tak mohli spatřit téměř 600 exponátů a pozorovat rozdíly ve velikosti či zbarvení mezi jednotlivými druhy ptactva, prohlédli si typy ptačích budek a voliéry s ptactvem ošetřeným v záchranné stanici. „Ta slouží k rychlému ošetření a dočasné péči o volně žijící živočichy, ve voliérách jsou umístěni jen opeřenci, kteří by díky následkům svých zranění ve volné přírodě nepřežili,“ doplnila Harmáčková. Interiér muzea disponuje kromě exponátů také katalogy a informačními panely o jednotlivých ptačích druzích a nabízí řadu interaktivních prvků. Díky nim lze například navštívit ptačí budku nebo si přehrát hlasy všech vystavených ptáků. Po prohlídce unikátních ornitologických sbírek následoval oběd v Baště u Dokládalů, kde proběhlo také školení vedoucích klubů. „Vycházíme z toho, že s přibývajícím věkem člověku ubývá sil nejen fyzických, ale i psychických. Abychom úbytek těch mentálních zpomalili, je dobré mozek cíleně trénovat,“ uvedla lektorka Helena Kiliánová, která je zároveň vedoucí KS Holice. Účastníkům sdělila nejen teoretické informace o fungování mozku a důležitosti správného dýchání, ale ukázala i praktické cvičení prstů, rukou i těla jež vedou k zachování fyzické a duševní svěžesti.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: