Aktuality

Jak propojit tradice, rodinu a aktivní život, ví Babička roku z Chomoutova

Jak aktivní může být člověk v seniorském věku, dokázala na podzim ve finále soutěže Babička roku 2022 Blanka Vrbková z Olomouce-Chomoutova, která soutěž ovládla a kromě hlavního titulu si odnesla také prvenství v kategoriích Babička sympatie a Babička EU. Úspěšnou Olomoučanku velmi rád přijal ve své pracovně i primátor města Olomouce Mirek Žbánek.

Soutěž, kterou pořádá Olomoucký kraj od roku 2016, má za cíl ukázat nejen aktivní seniorky, ale zejména také soudržnost jejich rodin a předávání tradic, které je odjakživa připisováno právě babičkám. „Mám velmi aktivní děti i vnoučata, a tak když mi vnuk, který je hudebník, řekl, že jestli může na soutěžích a přehlídkách vystupovat on, tak já můžu taky, musela jsem uznat, že měl vlastně pravdu. Pomohl mi i s úpravou hanácké písničky, se kterou jsme společně s rodinou ve finále vystupovali. Naopak moje mladší dcera zase říkala, že by v životě na to jeviště nevystoupila,“ popsala primátorovi paní Blanka Vrbková cestu, která vedla k účasti v soutěži.

„Já jsem moc rád, že tahle soutěž vznikla a že dokáže lidem ten seniorský věk krásně přiblížit. Že ten čas, který mohou senioři konečně věnovat sobě a rodinám, není vůbec pasivní, že se dokážou bavit a i celá soutěž je vlastně tak příjemně odlehčená, pro pobavení,“ míní primátor Žbánek.

Ve volném čase Blanka Vrbová ráda zpívá a s manželem tančí. Jak sama říká, vymyslet číslo do soutěže nebylo až tak těžké, horší bylo jej s dalšími členy rodiny secvičit. „Člověk v sobě vždycky něco najde, ale sladit nabitý program všech sedmi lidí, to byl oříšek. Ale podařilo se, rodina mě podpořila a já jsem za to moc vděčná“.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: