Aktuality

Aktivní seniory podpoří město dvěma miliony korun

Jak přispět k aktivnějšímu trávení volného času seniorů? Město Olomouc na projekt podpory volnočasových aktivit starších Olomoučanů vyčlenilo dva miliony korun. Občané starší šedesáti let s trvalým bydlištěm v Olomouci mohou žádat o příspěvek 500 korun na kulturní, sportovní a volnočasové aktivity. Ten obdrží ve formě voucheru, který mohou dle svého uvážení uplatnit u některého ze zapojených poskytovatelů.

Příjem žádostí i distribuce voucherů probíhá on-line prostřednictvím aplikace Aktivní město. Ta již několik let úspěšně funguje v některých pražských městských částech a v minulém roce ji úspěšně vyzkoušela také Olomouc na pilotním projektu příspěvků na volnočasové aktivity pro děti.

Po vytvoření uživatelského účtu obdrží žadatelé elektronickou poukázku v hodnotě 500 Kč, kterou lze hradit vstup, nákup permanentky nebo zapůjčení pomůcek či vybavení v zapojených zařízeních:

  • Aquapark Olomouc
  • Centrum Semafor
  • Plavecký stadion Olomouc
  • Zoologická zahrada Olomouc
  • Kino Metropol
  • Muzeum umění Olomouc
  • Vlastivědné muzeum Olomouc
  • Knihovna města Olomouce
  • Centrum pohybu

Počet zapojených subjektů ale postupně narůstá, na konci prázdnin by do seznamu měly přibýt třeba také Moravské divadlo nebo Moravská filharmonie Olomouc.

„Po loňském pilotním projektu jsme se rozhodli letos podpořit olomoucké seniory a pozvat je k návštěvě kulturních institucí nebo sportovních a volnočasových zařízení“, říká o záměru Aktivního města v Olomouci náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Poukázku s QR kódem lze přinést vytištěnou nebo v mobilu a uplatnit ji přímo na pokladně. Její hodnota bude odečtena od ceny běžného vstupného. Minimální částka, kterou takto lze uhradit, je 50 korun a příspěvek je možné z voucheru uplatňovat postupně až do jeho úplného vyčerpání. Registrace seniorů a příjem žádostí bude probíhat na www.aktivnimesto.cz od 15. července 2022 až do 5. prosince 2022 nebo do vyčerpání rozpočtu. Stejný termín platí také pro uplatnění voucherů.

Myšleno je i na uživatele, kteří si s počítačem úplně nerozumí a sami by registraci přes internet nezvládli. „Stačí, když se zastavíte s občanským průkazem v Informačním centru na olomoucké radnici nebo v Knihovně města Olomouce, případně v jedné z jejích poboček. Registraci provedeme za vás a odnesete si voucher v papírové formě,“ upřesňuje náměstkyně Záleská a dodává: „Věřím, že naše nabídka olomoucké seniory zaujme a přinese jim hezké zážitky.“

V rámci prvního kola projektu Aktivní město bylo v loňském roce k čerpání příspěvku 200 korun přihlášeno 2009 dětí. Kvůli covidovým opatřením byla platnost voucherů prodloužena až do letošního června, i tak ale žadatelé vyčerpali necelou polovinu vydaných poukázek – 929 voucherů.

Přílohy

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: