Aktuality

Onko klub Slunečnice Olomouc na rekondici ve Velkých Losinách

Každoročně náš klub pořádá dva relaxační pobyty. Jarní se uskutečnil ve dnech 22. až 27. května ve Velkých Losinách, obcí s termálními lázněmi a krásnou scenérií Jeseníků. Její historie sahá do poloviny 14. století. Hned po příjezdu a ubytování v penzionu s poetickým názvem Horinka v centru Velkých Losin naše členky zavítaly do jen pár kroků vzdáleného lázeňského parku. Byly jsme uneseny jeho nádherou, představovanou bezpočtem keřů kvetoucích rododendronů a azalek. Velmi brzy jsme zjistily, že stejně krásný je zámecký park i veřejná a soukromá prostranství.

Prohlédly jsme si papírenskou ruční manufakturu. Seznámily se prostřednictvím zaměstnanců s historií výroby ručního papíru, jež ve Velkých Losinách probíhá více než čtyři staletí.

Zklamáním pro nás byla návštěva skanzenu v Rapotíně. O to více nás nadchl zámek (prohlídkový okruh Žerotínové na Losinách) i zámecký park Velké Losiny. Zámkem nás provázela velmi dobře připravená pracovnice Národního památkového ústavu. Zaměřila se nejen na historii rodu Žerotínů, zámku, ale i čarodějnických procesů. 56 občanů z Losin a okolí se stalo obětí inkvizičního tribunálu. Tyto události se staly předobrazem filmu Otakara Vávry z roku 1969 Kladivo na čarodějnice.

Dvakrát společně (některé z nás i vícekrát) jsme navštívily termální park Velké Losiny s devíti bazény napuštěnými přírodní termální vodou s tobogány, divokou řekou, vodními masážemi,… se saunami, tepidáriemi, restaurací. Byla to pro nás opravdu prvotřídní relaxace.

Individuálně jsme poznávaly další zajímavosti Velkých Losin a okolí: renesanční roubenou stavbu kostela sv. Michala v Maršíkově, bývalou žerotínskou sýpku ve Velkých Losinách, Muzeum rapotínské sklárny v Rapotíně (po zhlédnutí i světově proslulých unikátních výrobků místních sklářů nám bylo velmi líto, že sklářská výroba byla začátkem roku 2009 po 180 letech zastavena), hotel Diana,… Většina z nás si i několikrát pochutnávala na vynikající kávě a zákuscích v cukrárně Velkolosinské pralinky. Velké Losiny jsme si oblíbily a snad tam zase někdy společně zavítáme.

Věra Kratochvílová
Onko klub Slunečnice Olomouc
[email protected]
M: +420723753089

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: