Aktuality

Dalších pět osobností se stalo laureáty Cen města

Olomouc již popětadvacáté ocenila významné osobnosti. Od roku 1998 udílí vedení města Ceny města Olomouce lidem, kteří jsou s Olomoucí spjati a zasloužili se o její zviditelnění a svou prací přispěli ke zlepšení života ve městě. Letos si sošku Ceny města převzaly čtyři osobnosti, Cena za počin roku 2021 byla tentokrát udělena jedna.

Germanistka a dlouholetá vedoucí Katedry germanistiky na Filozofické fakultě Univerzity Palackého Ingeborg Fialová-Fürst, svatomořický probošt a člen Kněžské rady František Hanáček, akademický sochař Otmar Oliva i bývalý fotbalista, trenér, funkcionář SK Sigma Olomouc a technický manažer klubu Jan Chladil. Tyto čtyři osobnosti vzešly z nominací, které posílali Olomoučané jako návrh na oceněné Cenou města za rok 2021. Ocenění za počin roku 2021 tentokrát putuje Štěpánu Havranovi za organizaci a pořádání festivalu „Olomouc (o)žije“.

Sošky Cen města Olomouce a Cen za počin roku 2021 si ocenění převzali ve čtvrtek 2. června 2021 během galavečera ve slavnostním sále Arcibiskupského paláce.

„Život města tvoří jeho lidé. Jsou-li ti lidé odvážní, obětaví, kreativní či jinak výjimeční, žije se v takovém městě dobře. Už pětadvacet let ukazuje město Olomouc, že si takových lidí váží. Už po pětadvacáté teď město ocení ty, kteří motivují ostatní k lepšímu životu. Ceny města Olomouce tak opět předáváme ženám a mužům, kteří ve svém oboru dosahují něčeho výjimečného. Podle mě je výborné, když se nám i po čtvrt století existence této tradice stále schází víc než dost nominací. V Olomouci je prostě z čeho vybírat,“ míní primátor města Mirek Žbánek.

V aktuální Ceně za počin roku 2021 ještě do jisté míry doznívá utlumení kulturních akcí v posledních letech kvůli covidu. „Všichni víme, jak smutná byla situace během koronavirové pandemie, kdy se nekonalo prakticky nic. A právě mezi tímto „nic“ působil festival „Olomouc (o)žije“ jako živá voda pro město i pro lidi. Málokomu se do centra města podařilo přilákat tolik lidí a rozdat tolik dobré nálady jako právě organizátorům tohoto jedinečného hudebního počinu. Cenu Štěpánu Havranovi proto upřímně přeju a těším se, že Olomouc bude pod jeho taktovkou ožívat pravidelně,“ říká náměstkyně olomouckého primátora Markéta Záleská.

Ceny města a Cena za počin roku 2021

Prof. PhDr. Ingeborg Fialová-Fürst

  • germanistka a dlouholetá vedoucí Katedry germanistiky na Filozofické fakultě Univerzity Palackého
  • Cena města v oblasti Věda a výzkum

P. Mgr. František Hanáček

  • svatomořický probošt a člen Kněžské rady
  • Cena města v oblasti Jiné – za společenský přínos městu

Otmar Oliva

  • akademický sochař
  • Cena města v oblasti Kultura

Jan Chladil

  • bývalý fotbalista, trenér, funkcionář SK Sigma Olomouc a technický manažer klubu
  • Cena města v oblasti Sport

Mgr. Štěpán Havran

  • Cena za počin roku 2021 za organizaci a pořádání festivalu „Olomouc (o)žije“

Více na www.cenamesta.cz

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: