Aktuality

Tři králové popřáli šťastný nový rok na dálku. Jednu tradici ale nevynechali, navštívili arcibiskupa Jana Graubnera

Před olomouckou katedrálou sv. Václava přáli letos Tři králové všem lidem dobré vůle šťastný nový rok na dálku. Tradiční sbírka se totiž koná historicky poprvé online a lidé proto skupinky koledníků letos u svých dveří nepřivítají. Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci a celostátně přijatým opatřením rozhodlo vedení Charity Česká republika, že kolednické skupinky do ulic nevyrazí.

V kostýmech Tří králů, ovšem bez dalších skupin koledníků, se setkali 6. ledna před olomouckou katedrálou sv. Václava biskup Mons. Antonín Basler, prezident Arcidiecézní charity Olomouc Mons. Bohumír Vitásek a primátor města Olomouce Miroslav Žbánek. Společně se v katedrále poklonili narozenému králi v jeslích, po modlitbě popřáli na dálku všem šťastný nový rok a symbolicky tím zahájili sbírku v olomouckém děkanátu i celé arcidiecézi. „Tříkrálová sbírka přináší poselství v době velmi těžké, v době, kdy slova dobra, víry a naděje nabývají ještě na větším významu. Věřím, že letošní sbírka, která se oproti jiným rokům vymyká, přesto přinese vlnu solidarity. Ani online způsob poskytování dobročinných darů by nás neměl odradit od pomoci potřebným,“ řekl před katedrálou primátor Miroslav Žbánek.

K přání všeho dobrého se přidali také ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt a ředitel Charity Olomouc Petr Prinz. „O tom, že se letos tříkrálové koledování uskuteční online, jsme rozhodli 22. prosince a to po důkladném zhodnocení situace. Bylo to jedno z nejtěžších rozhodnutí, které jsme museli učinit,“ přiznal ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt. „Zdraví koledníků i dárců je pro nás ale na prvním místě a proto se koleda uskutečňuje pouze ve virtuálním prostoru,“ vysvětlil.

Tři králové přesto nevynechali alespoň jednu tradici. S novoročním poselstvím zavítali na krátkou návštěvu olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. „Sbírka pomáhá už řadu let a bez dobročinnosti by některé služby charita vůbec nemohla poskytovat. Věřím, že si lidé, kteří ctí tříkrálovou tradici a chtějí pomáhat, najdou cestu a jejich dobročinnost bude významná,“ uvedl arcibiskup Jan Graubner. Sám se zotavuje po prodělané nemoci Covid-19. Na nový koronavir byl pozitivně testován 25. listopadu a několik dní poté musel být kvůli zhoršení svého zdravotního stavu hospitalizován. „Děkuji všem za modlitby, lékařům a sestřičkám za pomoc, díky kterým tady dnes jsem. Moje zkušenost říká, že je třeba brát situaci vážně. Nemyslím si ale, že nás má ovládat strach. Je důležité, abychom zůstali lidmi svobodnými. Ale přesto měli ochotu vzít určitá omezení a mít kázeň, což je projevem jak moudrosti, tak lásky k těm, kteří jsou kolem nás. Na našem chování z velké částí závisí to, jak se to podaří překonat a jak půjdeme dál,“ uvedl arcibiskup olomoucký a předseda České biskupské konference Jan Graubner.

Každoročně se v Olomouci na koledu 6. ledna vydávali skupinky koledníků, pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc a Charity Olomouc. Požehnání přinášeli do domovů, lidem v ulicích i do krajských a městských institucí. Na území Olomouce a okolních 36 obcí se jim loni podařilo vykoledovat celkem 2 miliony korun.

Virtuálně otevřít koledníkům a přispět tentokrát do online kasičky je možné na www.trikralovasbirka.cz  Další možností jsou dárcovské SMS zprávy nebo bankovní převod. Je potřeba uvádět variabilní symbol konkrétní charity, které chce dárce přispět. 

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: