Aktuality

Umělci Moravského divadla Olomouc zavítají v průběhu léta do pivovaru, kláštera či zámku

Dlouhý půst způsobený pandemií koronaviru si konečně vynahradí umělci Moravského divadla Olomouc. Ještě předtím, než se budova divadla znovu otevře pro veřejnost, budou kočovat po netradičních scénách v Olomouckém kraji. Adaptace Hrabalových Postřižin se tak dočká stylového uvedení v hanušovickém pivovaru, populární komedie Když se zhasne zažije premiéru ve Šternberském klášteře a divadlo se bude hrát také na zámcích v Tovačově a Brodku u Prostějova.

„Projekt Kočování po Olomouckém kraji jsme plánovali coby součást letošních oslav sta let stálé české divadelní scény v Olomouci. Jsme rádi, že jej nakonec, přestože v omezeném rozsahu oproti původnímu plánu, můžeme uskutečnit. Na atraktivních místech v našem kraji o sobě dáme vědět, že jsme pořád tady a že opět hrajeme, než se v září vrátíme zpátky domů na jeviště Moravského divadla,“ uvedl ředitel divadla David Gerneš. Oslavy zaštítili ministr kultury České republiky Lubomír Zaorálek, primátor statutárního města Olomouce Miroslav Žbánek a hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Soubor opery a operety Moravského divadla zavítá ve čtvrtek 25. června do Uničova. Neodehraje zde však představení, nýbrž koncert. A to benefiční, přičemž výtěžek z akce poputuje do obce Šumvald, kterou před nedávnem postihly bleskové povodně. „Každý člověk potřebuje kulturní zážitek, protože umění, a hudba konkrétně, působí blahodárně na utrápenou duši. Pevně věřím, že benefiční koncert v Uničově pomůže postiženému Šumvaldu finančně a zároveň lidi potěší a ulehčí jim na chvíli v jejich trápení,“ zdůraznil umělecký šéf souboru opery a operety Miloslav Oswald. Árie z populárních oper a operet Prodaná nevěsta, Rusalka, Tosca, Země úsměvů či Na tý louce zelený zazpívají Elena Gazdíková, Lea Vítková, Barbora Řeřichová, Helena Beránková, Jiří Přibyl, Jakub Rousek či Vojtěch Pačák. Spolu s nimi vystoupí také členové orchestru Moravského divadla.

O den později zažije mimořádnou událost město Hanušovice. Po více než třech měsících vynucené pauzy se olomoucká činohra konečně dočká prvního celosouborového představení. V areálu místního pivovaru uvede adaptaci novely Bohumila Hrabala Postřižiny. Na návrat do míst, kde vloni v září fotily plakát k inscenaci, se už moc těší představitelka dlouhovlasé Maryšky Natálie Tichánková a představitelka upovídaného strýce Pepina Vendula Nováková. „Odpočítávám dny v kalendáři. Konečně se totiž po té dlouhé pauze znovu postavím na jeviště, a to rovnou v mých oblíbených Postřižinách, a dokonce v tak krásném prostředí, jako je hanušovický pivovar, kde se fotil samotný plakát. Jen mě mrzí, že si nemůžeme zopakovat lezení na místní komín. To bych si moc přála,“ řekla s úsměvem Tichánková. V roli správce pivovaru Francina se představí Jan Ťoupalík. „Už jsem pár představení odehrál na Korunní pevnůstce v rámci Divadelního června a je to krásný pocit, být znovu na jevišti. Postřižiny měly dlouhou pauzu, budu nervózní, jestli v hlavě všechno zůstalo, ale těším se ještě víc,“ uvedl Ťoupalík.

Ve čtvrtek 6. srpna zamíří soubor činohry do Šternberka, aby zde odehrál populární komedii o dvou manželských párech a jedné předmanželské smlouvě Když se zhasne. „Jsem rád, že se do Šternberka vracíme právě s touto komedií. V roce 2013 jsme ji odehráli v areálu tamního hradu a tentokrát se, úplně poprvé, podíváme do prostor augustiniánského kláštera. Za tu dobu se Když se zhasne přehouplo přes sto vyprodaných repríz a zcela se změnilo jeho původní obsazení. Takže můžeme našim šternberským divákům slíbit osvědčenou komedii s novým obsazením, která vnese trochu newyorské zimy do horkého českého léta,“ uvedl umělecký šéf činohry Roman Vencl.

Vůbec poprvé se soubor opery a operety představí publiku v areálu klasicistního Zámku Brodek u Prostějova. V atraktivním prostředí uvede ve čtvrtek 13. srpna muzikálový hit Noc na Karlštejně, který patří k ozdobám repertoáru Moravského divadla už téměř osm let. „Těším se na uvedení pod širým nebem. Při open-air akcích rád sleduji reakce lidí a hlavně je krásné, jak se v této atmosféře dokáží naši umělci uvolnit,“ sdělil umělecký šéf opery a operety Miloslav Oswald.

Během letních prázdnin si umělci Moravského divadla prohlédnou ještě jeden zámek. V rámci programu tradičního open-air festivalu Moravské divadelní léto vystoupí olomoucká činohra v areálu Zámku Tovačov, a to s veleúspěšnou komedií Sluha dvou pánů, která má na kontě sto dvacet vyprodaných představení. Představení se uskuteční ve čtvrtek 20. srpna a celou přehlídku odstartuje. Tečkou za festivalem pak bude o týden později muzikálové představení Starci na chmelu v amfiteátru ve Velké Bystřici.

Více o festivalu na www.moravskedivadelnileto.cz

Zdroj: Moravské divadlo Olomouc

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: