Aktuality

Město zahájilo sběr a výkup roušek domácí výroby

Tato zpráva již není aktuální. | Desítky a stovky domácích švadlenek stále vyrábí látkové roušky, přestože již zajistily potřebný počet pro své nejbližší. Často ale mají problém s jejich předáním těm, kteří nemají možnost si je vyrobit.

Potíž s předáním roušek potřebným pomáhá odstranit nová aktivita Magistrátu města Olomouce, který před vstupem do radnice zřídil místo pro výběr doma vyrobených roušek. Přijímat se budou balíčky nad 50 kusů. Dobrovolným švadlenkám i šikovným šijícím mužům vedení radnice přispěje na materiál potřebný k výrobě ochranných pomůcek. Za každou roušku zaplatí 35 korun.

„Částku vnímáme jako formu poděkování všem, kteří vytáhli ze skříní šicí stroje a v rámci svých možností se snaží pomáhat nejen svým nejbližším. Moc si toho ceníme,“ prohlásil primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

Roušky budou vykupovány na základě sepsání kupní smlouvy mezi městem a poskytovatelem. Kupní smlouvu naleznete v příloze. „Rozhodně nejde o žádnou horentní částku, spíše o příspěvek na částečné uhrazení nákladů obětavých žen, které jsou skvělé a zaslouží si naši úctu a velké poděkování,“ poznamenal primátor Olomouce, podle něhož bude spojení švadlenek a radnice ideální. „Chceme využít našich distribučních kanálů, aby se roušky ušité dobrovolnicemi dostaly k adresátům, kteří je potřebují,“ vysvětlil primátor Žbánek.

Současně je třeba zdůraznit, že tato výzva je určena dobrovolníkům, kteří podomácku šijí roušky, a to především z řad obyvatel Olomouce. 

Jak tedy postupovat, pokud budete chtít městu roušky prodat?

  1. Připravte si minimálně 50 kusů roušek
  2. Vytiskněte si smlouvu v počtu 2 kusů, vyplňte, podepište a společně s rouškami v jednom balení dodejte na sběrné místo na radnici, do speciálně připraveného boxu. Zde vše ponechejte. Boxy jsou připraveny denně v době od 8 do 17 hodin
  3. Odbor cestovního ruchu, kultury a sportu Statutárního města Olomouc si každý den po 17 hodině zásilky převezme, zkontroluje počet roušek s uvedeným počtem ve smlouvě a poté všechny dodané roušky předá krizovému štábu k dalšímu využití.
  4. Kupní smlouvy zadministruje Odbor cestovního ruchu, kultury a sportu a následně vyplatí na účet uvedený ve smlouvě částku za dodané roušky.
  5. Jednu smlouvu zašle zpět mailem či poštou poskytovateli.

Příloha:

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: