Aktuality

Olomouc rozezní hudba jubilejního festivalu vojenských hudeb

Zvuk vojenských hudeb rozezní Horní náměstí i chrám svatého Mořice. Olomouc hostí jubilejní XXV. ročník Mezinárodního festivalu vojenských hudeb. Přehlídka s atraktivním programem se uskuteční v pátek 30. a v sobotu 31. srpna. Organizátory jsou Posádkové velitelství Praha a statutární město Olomouc.

Festival představuje skvělé muzikantské umění, pestré uniformy i náročné pochodové sestavy. „Svou programovou strukturou, zájmem diváků a dlouholetou odezvou zahraničních vojenských hudeb si festival vydobyl velmi pevnou pozici v kalendáři podobných akcí pořádaných našimi partnery v Evropě. Letošní ročník s číslicí 25, tak můžeme s hrdostí označit za jubilejní,“ uvádí Kamil Mezihorák, hlavní inspektor vojenských hudeb Armády ČR.

„Čtvrtstoletá tradice festivalu mezinárodního formátu a zájem diváků jasně ukazuje, že má v Olomouci skvělé podmínky a armáda dlouholetou podporu. Vystoupení špičkových domácích i zahraničních vojenských souborů je každoročně velkou podívanou a letošní dramaturgie festivalu to jen potvrzuje,“ oceňuje primátor Mirek Žbánek.

Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení Vojenského uměleckého souboru Ondráš, který se představí s nezapomenutelným vystoupením „Krajinou času“, koncert Vojenské hudby Olomouc s operním a muzikálovým zpěvákem Danielem Hůlkou či vystoupení orchestru holandského Královského letectva nebo vojenskou hudbu z Lotyšska a Slovenska. Po roční pauze se v Olomouci opět představí Ústřední hudba Armády ČR, která rozezní chrám sv. Mořice. Zpestřením doprovodného programu bude exhibiční vystoupení vojáků Čestné stráže Armády ČR a Čestné stráže prezidentky Slovenské republiky. Divákům se na Horním náměstí předvede i motorizovaná jednotka Police ČR a Vojenské policie.

„Olomouc jako pevnostní město pojí s armádou bohatá historie a festival, který je koncipován jako společensko-kulturní projekt, toto propojení nejen připomíná, ale zároveň zajímavě oživuje město na konci turistické sezóny,“ podotýká náměstkyně primátora pro kulturu a cestovní ruch Markéta Záleská.

Festival začne v Olomouci na Horním náměstí v pátek ve 14:00 vystoupením souborů mažoretek. Chrámový koncert v kostele sv. Mořice je na programu v 18:00. První festivalový den vyvrcholí v 19:30, kdy se představí Vojenská hudba Olomouc s Danielem Hůlkou, a program na Horním náměstí uzavře Vojenská hudba Nizozemska.

Sobota 31. srpna je od 10:00 na Horním náměstí vyhrazena přehlídce vojenských hudeb. Vystoupí na ní Vojenská hudba Slovenska, Vojenská hudba Lotyšska, Vojenská hudba Nizozemska, domácí Vojenská Hudba Olomouc a Ústřední hudba Armády ČR. Diváky čeká exhibice Čestné stráže Armády ČR i přehlídka motorizované jednotky Policie ČR a Vojenské policie. Sobotní program a samotný festival vyvrcholí ve 12:15 závěrečným společným koncertem.

Festival se s menšími přestávkami koná již od roku 1992. Od roku 2005 se konal pod názvem Oslavy Maršála Radeckého. Od roku 2017 se prezentuje opět pod staronovým názvem Mezinárodní festival vojenských hudeb. Festival se neomezuje pouze na Olomouc, ale tradičně také na Kroměříž, kde zazní vojenská hudba v sobotu 31. srpna a 1. září na Velkém náměstí.

Akce se koná pod záštitou 1. zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Jaromíra Zůny. Nad olomouckou částí festivalu převzal záštitu primátor města Miroslav Žbánek, nad festivalem v Kroměříži pak starosta Jaroslav Němec.

Vojenská hudba Olomouc

Historie Vojenské hudby v Olomouci se datuje již od doby Rakousko-Uherska. Po První světové válce Ministerstvo obrany tehdejšího Československa rozhodlo o vzniku 43 posádkových hudeb. Po řadě reorganizací začal orchestr psát svou novodobou historii jako hudba 4. pěšího pluku v roce 1945.

V současné době je Vojenská hudba Olomouc profesionálním dechovým orchestrem v počtu 46 hudebníků a dvou dirigentů. Všichni členové orchestru jsou absolventy vojenské konzervatoře nebo státních konzervatoří či absolventi JAMU a AMU, což se odráží v umělecké kvalitě orchestru a náročnosti hraných skladeb.

Mimo klasický repertoár pro dechový orchestr, obohacuje svá vystoupení i o instrumentace melodií z filmů a muzikálů a skladeb populárních skupin - Queen, Beatles. Ve své koncertní činnosti hojně využívá tvorby moravských autorů - Miloš Machek, Mojmír Zedník, František Maňas, Jiří Volf.

Těžiště práce hudby spočívá především v plnění úkolů, které vyplývají z potřeb armády ČR a v neposlední řadě v koncertní činnosti pro širokou veřejnost výchovné činnosti pro mládež nejen na Moravě. Bez povšimnutí nelze ponechat spolupráci s Českým rozhlasem, Moravskou Filharmonií Olomouc a účinkování v zahraničí -Dánsko, Polsko, Rakousko, Maďarsko, Německo a Itálie.

Ústřední hudba AČR

Ústřední hudba Armády ČR je vrcholovým reprezentativním vojenským hudebním tělesem určeným k propagaci a reprezentaci dobrého jména Armády České republiky na veřejnosti, jakož i k prezentaci české kultury v oblasti koncertní dechové hudby, české národní hudby a těch nejvyspělejších tradic české vojenské dechové hudby doma i v zahraničí.

V koncertní oblasti je Ústřední hudba Armády ČR povinna prezentovat na co nejvyšší umělecké úrovni českou národní a světovou hudební tvorbu, nejlepší tradice české vojenské dechové hudby doma i v zahraničí a současnou uměleckou úroveň vojenské hudební služby AČR. Vedle činnosti velkého dechového orchestru zajišťuje i činnost souborů menšího nástrojového obsazení - např. dechového kvintetu, žesťového kvintetu a sextetu, tanečního orchestru (Big Bandu), Brass Bandu, malého dechového orchestru apod.

Národní vojenský orchestr Lotyšska

Národní vojenský orchestr ozbrojených sil Lotyšské republiky byl založen v roce 1991 a vykonává funkci ústředního vojenského orchestru v Lotyšsku. Orchestr tvoří 44 hudebníků. Skládá se ze dvou částí. Jedna část přísluší pozemním silám a druhá námořnictvu. Hudba participuje na přibližně 300 akcích ročně, zvláště stojí za zmínku ty, které byly spojeny s papežem Janem Pavlem II, papežem Františkem a také americkými prezidenty, Billem Clintonem a Georgem W. Bushem.

Orchestr Královského nizozemského letectva

Orchestr Královského nizozemského letectva tvoří téměř 50 profesionálních hudebníků. Orchestr jako celek má zvuk, který lze rozpoznat odkudkoli. Repertoár a zvuk jsou nejlépe charakterizovány jako symfonická populární hudba se silně rozpoznatelným rytmem. Od „Uptown Funk“ od Bruno Mars po „Firework“ od Katy Perry. A od „To je to, co se mi zdá“ od Armin van Buuren k hudbě filmu „Mission Impossible“. Mezi oblíbené patří klasika jako „Brothers In Arms“ režie Dire Straits a soundtrack od Top Gun. Program každého koncertu je šitý na míru, co nejblíže konkrétnímu publiku a atmosféře příležitosti. Obecně můžete rozlišovat tři typy představení; interně pro ministerstvo obrany, vojenské ceremoniální a veřejné koncerty.

Pro vojáky dnes Orchestr Královského nizozemského letectva slouží jako povzbuzení a spojující faktor. Koncerty tohoto hudebního tělesa se pravidelně konají na místech mimo letecké základny, aby se posílil dobrý vztah mezi místními obyvateli a letectvem. Dalším příkladem její důležité společenské funkce jsou charitativní koncerty.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: