Aktuality

Olomouc si připomněla Den boje za svobodu a demokracii

Tradiční vzpomínkou u památníku před Právnickou fakultou Univerzity Palackého si Olomouc dnes připomněla Den boje za svobodu a demokracii. Pietní akt byl připomínkou dvou významných studentských protestů proti totalitě – nacistické v roce 1939 a komunistické v roce 1989. Oba se odehrály 17. listopadu.

Náměstek primátora Pavel Urbášek ve svém projevu připomněl studenta medicíny Jana Opletala z nedalekého Nákla, jehož smrt předznamenala mohutné protiokupační protesty, i aktéry sametové revoluce v Olomouci. „Rok 1989 znamenal zásadní předěl v československých a českých dějinách. Autoritativní reálněsocialistická země se od tohoto data postupně přeměnila ve strukturovanou zastupitelskou demokracii, s tržní ekonomikou a dělbou moci mezi sférou zákonodárnou, soudní a výkonnou. Jsme také náležitě mezinárodně politicky zakotveni v nadnárodních strukturách – Severoatlantické alianci a Evropské unii,“ řekl náměstek Urbášek.

Připomněl, že uplynulo 28 let od sametové revoluce a že cesta, kterou jsme za ty roky urazili, byla plná zákrut, chyb a omylů. „Varujme se však a buďme nanejvýš obezřetní vůči zpochybňování této cesty, tedy elementárního směřování našeho polistopadového vývoje, a to včetně našich současných mezinárodně politických a bezpečnostních svazků,“ zdůraznil v projevu Urbášek.

Pietní akt k 17. listopadu pořádal kromě statutárního města Olomouce také Olomoucký kraj, Univerzita Palackého, Armáda ČR, spolky a sdružení. Události spojené se 17. listopadem si ve městě tradičně připomínají také desítky Olomoučanů.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: