Aktuality

Radnice rozdá lidem s tělesným postižením padesát detektorů nebezpečných plynů

Město Olomouc pokračuje v rozdávání detektorů nebezpečných plynů znevýhodněným občanům. Seznam dalších třiatřiceti žadatelů z řad tělesně postižených Olomoučanů schválila na včerejším jednání městská rada. Tento krok navazuje na předchozí termíny, kdy radnice rozdělovala desítky detektorů mezi slabozraké a nevidomé a také mezi seniory.

„Důvod, proč bezplatně rozdělujeme detektory nebezpečných plynů, je jednoduchý – jejich použití v domácnostech je prokazatelně dobrou prevencí před otravami plynem či požáry. Pohybově či zrakově znevýhodnění lidé jsou na tom v případě kritických situací hůře, proto se jim snažíme pomoct touto formou,“ vysvětluje první náměstek primátora, odpovědný za oblast ochrany obyvatel, Martin Major.

Po zveřejnění výzvy podalo v termínu celkem 33 uchazečů žádost o některý z detektorů. Žádosti byly ověřeny odborem sociálních věcí, který vydal ke všem kladné stanovisko. Dle vyplněných formulářů má 20 žadatelů zájem o darování detektorů oxidu uhelnatého a 31 o detektory zemního plynu. Celková výše daru z rozpočtu města Olomouce tak bude činit přes 47 tisíc korun.

Za poslední tři roky bylo či bude rozdáno celkově už zhruba 250 detektorů kouře a hlásičů požáru. Nejprve je dostala přibližně stovka seniorů, rok poté slabozrací a nevidomí zájemci a nyní i těžce zdravotně postižení. Rozdělované detektory jsou bezúdržbová zařízení špičkové kvality s garancí funkčnosti na deset let. Celý projekt, který nemá v tuzemsku obdobu, stojí na úzké spolupráci města Olomouce, Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje a jednotlivých organizací postižených občanů.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: