Aktuality

Stovka vystavovatelů na třetím Garden Food Festivalu Olomouc

Více než šedesát restaurací, vinařů, minipivovarů i tradičních pivních značek nebo prodejců prémiových destilátů a k tomu přes třicet regionálních výrobců a farmářů se připravuje na třetí ročník olomouckého Garden Food Festivalu.

Spolu s nimi se do Smetanových sadů opět chystají renomovaní šéfkuchaři v čele se „šéfem“ Zdeňkem Pohlreichem, michelinským Radkem Kašpárkem, foodblogerkou Kamilou Kamu Rundusovou nebo cukrářkou Ivetou Fabešovou. Přehlídka dobrého jídla a pití se uskuteční o víkendu 13. a 14. května.

Řada restaurací se na festivalu představí poprvé. Patří mezi ně například olomoucká restaurace Konvikt. Její šéfkuchař Lukáš Vrba si dal na festivalovém menu hodně záležet. „Na tak prestižní akci se chceme samozřejmě ukázat v nejlepším světle. A vzhledem k tomu, že motto naší kuchyně je ´čerstvě, sezónně a moderně´, menu postavíme právě na těchto kvalitách. Připravíme například sicilskou caponatu, polévku z medvědího česneku, salát s marinovaným lososem, ale taky hot dog s domácí salsicciou nebo vepřové iberico s kimčchi,“ přiblížil Vrba.

Pořadatelé kladou důraz na podporu regionu, a to nejen restaurací a kuchařů, ale taky místních výrobců a farmářů. Proto opět posílili regionální sekci. Představí se 34 značek především z Hané a Jeseníků. „Některé vystavovatele zveme opakovaně, ale s mnohými jsme navázali spolupráci poprvé. Bohatě tak budou zastoupeni místní pekaři, cukráři, uzenáři, mlékaři, pivovarníci, likérníci, medaři nebo kořenáři. Máme velkou radost, že se lokální potravináři představí v tak pestrém vzorku,“ řekla koordinátorka regionální sekce Julie Zendulková.

Díky prezentaci místních výrobců a turistickému potenciálu jsou významnými partnery festivalu od prvního ročníku město Olomouc a Olomoucký kraj. „Spojení ochutnávky skvělé gastronomie s půvabným prostředím Olomouce a městských parků byla skvělá volba. Je sympatické, že se Smetanovy sady i letos stanou cílem všech, kteří rádi objevují nové chuťové kombinace a nechávají se příjemně překvapovat. Dva předcházející ročníky potvrdily, že Garden Food Festival dokáže nejen splnit očekávání gurmetů, ale zejména velmi dobře propagovat Olomouc,“ ocenil náměstek olomouckého primátora Pavel Urbášek.

Prezentaci restaurací a regionálních značek jako každoročně doplní atraktivní kuchařská show na pódiu, kterou návštěvníky provede moderátor Radiožurnálu Petr Král. „Hlavní hvězdou festivalu je opět Zdeněk Pohlreich, který se v neděli objeví na scéně hned třikrát. Při práci ale mohou diváci sledovat i další výrazné osobnosti gastronomické scény. V sobotu na festivalu poprvé přivítáme tři kuchařské osobnosti, michelinského šéfkuchaře Radka Kašpárka, foodblogerku a specialistku na asijskou kuchyni Kamilu Kamu Rundusovou a respektovanou cukrářku Ivetu Fabešovou. Chybět nebude ani hvězda české gastronomie Jan Punčochář a herečka a spisovatelka Markéta Hrubešová,“ jmenoval některé účinkující Vysloužil. Zdůraznil ale, že i do doprovodného programu se promítne důraz na regionální charakter. „V akci lze vidět například šéfkuchaře Jaroslava Klára a Přemka Forejta,“ doplnil. Po oba festivalové dny se na pódiu odehraje i další zajímavá podívaná včetně porcování obřích ryb, hmyzí a papričkové show a dalších kulinárních prezentací.

Nově na festival přijede i několik foodtrucků. „Že je možné z karavanů prodávat i něco lepšího než párky, klobásy a langoše dokáže například restaurace Grand Cru nebo prodejce vietnamských baget Banh-mi-ba,“ řekl za pořadatele Pavel Vysloužil.

Pořadatelé počítají s tím, že za dobrým jídlem a pitím do Smetanových sadů vyrazí celé rodiny. Jako každoročně tak v areálu bude dětská zóna. Její program z velké části obstará tradiční partner festivalu – Pevnost poznání, jejíž animátoři připravili pro malé návštěvníky zábavné experimenty, hlavolamy, tvůrčí dílny i výtvarné aktivity.

V Olomouci si už Garden Food Festival získal přízeň milovníků dobrého jídla a pití při předchozích dvou ročnících. Vloni se do Smetanových sadů vydalo přes dvanáct tisíc lidí, v roce 2015 to bylo necelých deset tisíc návštěvníků.

Více informací najdete na www.gardenfoodfestival.cz.

Program Garden Food Festivalu 2017

SOBOTA 13. 5. (moderuje Petr Král)

10:00 - Zahájení festivalu a přivítání návštěvníků
10:15 - Jak naporcovat velkou rybu
11:00 - Michelinské menu Radka Kašpárka (Field Praha)
12:00 - Hmyzí show Jana Škraňky (Brouk na talíři)
13:00 - Sladké mámení Ivety Fabešové (IF Cafe Praha)
14:00 - Speciality v multifunkčních troubách Whirlpool
15:00 - Variace Jana Punčocháře (Grand Cru Praha)
16:00 - Jak na asijské pokrmy – Kamu
17:00 - Jarní menu Jakuba Černého (Atmosphere Olomouc)
18:00 - To pravé z Hané i odjinud – Svatava Bukvová (Pekárna a Cukrárna Mezice)
19:00 - Uzavření areálu

NEDĚLE 14. 5. (moderuje Petr Král)

10:00 - Zahájení festivalu a přivítání návštěvníků
10:15 - Asijské pozdravy Petra Heneše a Ondřeje Hutníka (Dvůr Perlová voda)
11:00 - Dnes vaří šéf – Zdeněk Pohlreich (Cafe Imperial Praha)
11:45 - Přemek Forejt (Entreé Olomouc)
12:30 - Markéta Hrubešová a Jaroslav Klár (Lobster Olomouc)
13:15 - Poklady z Ceylonu – Wasantha Indika Demuni (Srí Lankan Curry House Praha)
14:00 - Ano šéfe! Zdeněk Pohlreich opět na scéně
14:45 - Vyhlášení soutěže o nejlepší restauraci festivalu
15:30 - Papričková show Tomáše Nového (Chilliman Třinec)
16:30 - Kdo dnes vaří se Zdeňkem Pohlreichem?
17:15 - Mléčné výrobky všeho druhu Zlatá farma (Zlata Mádrová)
18:00 - Uzavření areálu

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: