Aktuality

Už svítí a jmenuje se Perníček! Olomoucké Vánoce mohou začít

Už týden zdobí olomoucké Horní náměstí, ještě něco mu ale přece jen chybělo. Patnáctimetrový vánoční strom se v neděli večer slavnostně rozzářil a také dostal jméno. Se svým návrhem Perníček a krásným výtvarným zpracováním v letošní soutěži o pojmenování vánočního stromu vyhrály děti ze školní družiny ve Slavoníně.

„Vybrat vítězný návrh je rok od roku těžší. Už loni jsme informovali o rekordním počtu návrhů, které se nám do soutěže sešly, a letos jich opět bylo ještě víc. Děti nám poslaly celkem 407 výtvarných návrhů a já jim i paním učitelkám, vychovatelkám i maminkám, které dětem třeba pomáhaly, moc děkuji. Soutěž o pojmenování našeho vánočního stromu má už sedmnáctiletou tradici a za tu dobu si ji Olomoučané moc oblíbili. A tradice k Vánocům patří, stejně jako dobré skutky, které nejsou cizí ani letošním vítězům,“ míní primátor města Olomouce Mirek Žbánek.

Děti ze školní družiny ve Slavoníně totiž výtvarný návrh připravovaly v rámci projektu Den laskavosti a rozhodly se svou výhru, tedy vánoční filmové představení v kině Metropol, předat Domovu pro matky s dětmi.

Druhé místo v soutěži tentokrát patří dětem z druhého oddělení školní družiny ZŠ Rožňavská, třetí místo pak dětem ze ZŠ Komenium.

„To množství dětských návrhů nás opravdu těší a byla by škoda, kdyby měly zůstat jen u nás na oddělení kultury. Rozhodli jsme se proto ty nejzdařilejší vystavit v Galerii Moritz, kde si je budou moci lidé prohlédnout zhruba od začátku prosince,“ říká Lucie Rozbořilová z oddělení kultury, u které se všechny návrhy do soutěže každoročně schází.

Kromě laskavého daru vítězů má však letošní soutěž ještě jednu zajímavost. I tento rok se totiž v soutěži odrazila aktuální situace. A tak zatímco v minulých letech padalo mnoho návrhů na jméno spojených s covidem, tentokrát jeden z návrhů na pojmenování vánočního stromu zaslala jednadevadesátiletá paní s přáním, aby se letošní vánoční stromeček v Olomouci jmenoval Mír.

Slavnostním rozsvícením vánočního stromu v neděli oficiálně začaly olomoucké Vánoční trhy. Potrvají do 23. prosince. Celý program trhů najdete na www.vanocnitrhy.eu.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: