Aktuality

Festival Dvořákova Olomouc zahájí koncertem Dvořák jedinečný

Zahajovacím koncertem letošního ročníku festivalu Dvořákova Olomouc, jehož pořadatelem je Moravská filharmonie Olomouc, bude ve čtvrtek 13. května koncert nazvaný Dvořák jedinečný. Zahraje soubor Musica Florea, který bude řídit Marek Štryncl. Slovem bude koncert provázet Jiří Vejvoda a bude možné jej sledovat online od 19:00 na Facebooku, webu, YouTube kanále MFO, nebo na stránkách www.dvorakovaolomouc.cz

Soubor Musica Florea vznikl v roce 1992 jako jeden z prvních výrazných počinů na poli stylově poučené interpretace hudby v České republice. Založil ho violoncellista a dirigent Marek Štryncl. Nezbytný základ činnosti souboru tvoří hra na originální nástroje nebo jejich kopie, podložená studiem dobových pramenů a estetiky, a kreativní oživování zapomenutých interpretačních stylů i prostředků.

Zakladatel souboru, dirigent, violoncellista, sbormistr a skladatel Marek Štryncl spolupracuje i s význačnými komorními a symfonickými orchestry, sbory a sólisty. Jeho repertoár zahrnuje tvorbu od raného baroka až po romantismus a soudobé skladby.

Program online koncertu:

Antonín Dvořák

  • Suita A dur op. 98b
  • Symfonie č. 6 D dur op. 60

Účinkují:

  • Musica Florea
  • Marek Štryncl — dirigent

Festival Dvořákova Olomouc nabízí svým příznivcům také jednu novinku – virtuální vstupenku. Diváci, kteří by jednotlivé koncerty festivalu chtěli finančně podpořit, mají možnost tak učinit zakoupením virtuální vstupenky. Její cena je 100,- Kč. Zakoupení vstupenky není podmínkou pro sledování online přenosu koncertu. Ten je přístupný zdarma. Virtuální vstupenky na jednotlivé koncerty je možné nakupovat prostřednictvím webu MFO, nebo na stránkách www.dvorakovaolomouc.cz.

Další koncerty festivalu Dvořákova Olomouc:

17. 5. | 19.00 | Online | Bennewitzovo kvarteto

Dvořák & Brahms
Bennewitzovo kvarteto, bezesporu jeden z nejlepších domácích komorních souborů, si přizvalo ke spoluúčinkování vyhledávaného klarinetistu Igora Františáka. Společně předvedou, jak si dva velikáni hudebního romantismu mistrně poradili s formou smyčcového kvartetu či klarinetového kvintetu.

21. 5. | 19.00 | Online | Lukáš Oravec Quartet s Moravskou filharmonií Olomouc

Jazz & smyčce
Nový projekt autentického jazzového trumpetisty Lukáše Oravce pojí charakteristický zvuk umělcovy kapely s klasickým orchestrálním zněním smyčcových nástrojů. Autorem jednotlivých aranžmá je dirigent ruského původu Pavel Klimaševskij.

23. 5. | 19.00 | Online | Husa, Dvořák a Stravinskij – Garrick Ohlsson a Moravská filharmonie Olomouc s Jakubem Kleckerem

Velké finále
Jedinečný hudební zážitek. Moravská filharmonie Olomouc a Garrick Ohlsson – světový špičkový klavírista, který má k české hudbě hluboký a trvalý vztah a za šíření dobrého jména české kultury obdržel i řadu ocenění. Zazní díla jubilantů Karla Husy, Antonína Dvořáka a Igora Stravinského.
Mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc je tradiční jarní hudební přehlídkou zejména artificiální hudby v Olomouci. Tradice festivalu se začala psát v roce 1950, kdy se uskutečnil první ročník pod názvem Hudební jaro. Od té doby festival několikrát změnil své jméno, pořadatele a zčásti i zaměření. Pod názvem Dvořákova Olomouc se pořádá od roku 2002. V minulosti se na festivalových koncertech olomouckému publiku představila taková jména, jako např. Igor Oistrach, Mstislav Rostropovič, Zdeněk Mácal, Misha Maisky, Václav Hudeček, José Cura či Gidon Kremer se svým souborem Kremerata Baltica. Pořadatelem festivalu je Moravská filharmonie Olomouc.

Zdroj: Moravská filharmonie Olomouc

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: