Aktuality

Seniorská obálka stále pomáhá

Více než před rokem se město Olomouc připojilo k projektu "Seniorská obálka". Projekt stále žije a chystá se i novinka. Seniorskou obálku máme k dispozici na odboru sociálních věcí.

Krizová situace: seniora najdou zdravotníci doma v bezvědomí. V  takovém okamžiku jde často o vteřiny. Čas může ušetřit obyčejná obálka přichycená magnetem na ledničce či vnitřní straně dveří. Uvnitř totiž záchranáři najdou důležité informace o  zdravotním stavu člověka, který jejich pomoc potřebuje.

Lékař se ptá na léky, které berete s čím se léčíte, často si člověk ve stresu nevzpomene na vše a právě na I.C.E. člověk najde všechny informace, které si v klidu předem vyplnil.

Možnost pořídit si takzvanou Seniorskou obálku stále mají lidé i v Olomouci. Smyslem projektu je zvýšení bezpečí. Tiskopis uložený na  správném místě má zejména starým osamělým lidem pomoci v tísni, při ohrožení života či zdraví. Chválí ho i  záchranáři. Díky vyplněným údajům při případném zásahu u seniora doma totiž snadno zjistí, jaké léky dotyčný člověk bere, jakými nemocemi trpí, kdo je jeho ošetřujícím lékařem a koho z příbuzných informovat. Psali jsme již v našem časopise Olomoucký senior č. 4/2019.

Formuláře včetně plastové obálky si stále můžete vyzvednout na adrese:

Magistrát města Olomouce

Odbor sociálních věcí, oddělení sociální pomoci a služeb

Štursova 1, 779 00 Olomouc.

Formulář si můžete také sami stáhnout a vytisknout zde

MPSV také vytvořilo instruktážní video, které Vám případně pomůže s vyplněním. 

Chystá se také novinka a to ve formě menší kartičky, kterou můžete nosit např. v peněžence. Ke kartičce se chystá také gumový náramek, díky kterému záchranáři budou vědět, že dotyčný kartičku u sebe má.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: