Aktuality

S nákupem pomohou seniorům dobrovolníci z Charity

Desítky prověřených dobrovolníků nasadí ode dneška olomoucká Charita na pomoc s nákupy seniorům. Potraviny a léky zajistí lidem nad 70 let bez rodinného nebo sousedského zázemí.

„Předpokládáme, že jsme schopni denně zásobit stovky klientů,“ uvedl ředitel Charity Petr Prinz. Senioři zaplatí jen cenu nákupu, samotná donáška je zdarma. Dnes má o službu zdarma zájem několik desítek lidí, postupem doby bude poptávka podle odhadu Charity narůstat.

Objednávky nákupu bude Charita přijímat den předem. „Máme zmapovanou situaci i terénní pracovníky. Pro seniory budeme zabezpečovat dva typy nákupu, ten větší nesmí přesáhnout patnáct kilogramů,“ upozornil Prinz.

Město včera uzavřelo s Charitou smlouvu o zajištění služby seniorům. „Navazujeme na léty prověřený funkční model spolupráce. Charita je dlouhodobým partnerem města, takže se jedná o logické vyústění při reakci na současné potřeby a poptávku,“ řekl po podpisu smlouvy primátor Mirek Žbánek.

Město v současné době shromažďuje databázi dobrovolníků, kteří jsou ochotni pomáhat s nákupy. O jejich případném začlenění rozhoduje sociální sekce krizového štábu města. „Musíme si uvědomit, že tito lidé budou se seniory v užším kontaktu v místě jejich bydliště,“ podotkl primátor Žbánek. Všichni pracovníci budou patřičně označeni, nebo se prokážou průkazem.

Rozvoz léků primárně zajišťují přímo olomoucké lékárny a ve městě funguje i komerční rozvoz potravin a obědů.

Pomoc seniorům se zajištěním základních životních potřeb včetně nákupu potravin a léků ukládá městům a obcím nařízení vlády.

Službu je možné objednat e-mailem na adrese: [email protected].
Telefony pro objednání od 19. března: 604 293 003 a 604 226 834.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: