Aktuality

Svoboda má kulatiny, užijte si happening

Třicet let od sametové revoluce slaví Olomouc velkolepě. Město spolu s dalšími institucemi připravilo nabitý program.

„Jako studentské město patřila Olomouc k hlavním hybatelům listopadových událostí 1989 na střední Moravě. Sametová revoluce přinesla do té doby nemyslitelné změny, prožívali jsme to intenzivně a máme si co připomínat,“ je přesvědčena náměstkyně primátora pro kulturu Markéta Záleská. Do oslav výročí sametové revoluce se proto město zapojuje bohatým scénářem.

Šestihodinový program s názvem Happening 30 let svobody a demokracie zaplní v neděli 17. listopadu šňůra koncertů, prokládaná vzpomínkami hlavních aktérů listopadu 1989 v Olomouci a stávkového výboru. Hlavním centrem oslav se stane Palachovo náměstí. Promítat se budou dobové dokumenty a v podání Divadla Tramtarie si mohou diváci připomenout typické výjevy a neduhy socialismu. „Návštěvníci mohou ochutnat i něco z retro gastronomie a těšit se na koncert Jaroslava Nováka s revivalem písní Karla Kryla nebo vystoupení Jiřího Schmitzera, který se představí speciálním acoustic-punk koncertem,“ popisuje Radim Schubert z oddělení kultury magistrátu. Vyvrcholením oslav na Palachově náměstí bude videomapping Svobodná Olomouc a koncert olomoucké kapely Nylon Jail.

Úvod nedělních oslav se odehraje formou pietního aktu v 11 hodin u památníku na Žižkově náměstí u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii.

V rámci doprovodného programu je možné vyrazit i na prohlídku městem. S podtitulem Od Vítězného února k sametovému Listopadu 1989-2019 absolvují zájemci prohlídkový okruh „socialistickou“ Olomoucí. Atmosféru sametové revoluce připomene i Noc divadel. O program se postarají Moravské divadlo Olomouc, Divadlo Tramtarie, Divadlo na cucky nebo Nabalkoně Kabaret.

Netradiční divadelní program slibují umělecká představení i noční prohlídky, tematické diskuse a přednášky. A prožít bude možné i Sametovou klubovou noc. Koncerty, umělecké výstavy, diskuze a performance budou inspirovány událostmi 17. listopadu 1989 v olomouckých ulicích. A na dva večery se město promění také ve festivalový areál, v sedmi klubech se odehraje dvaadvacet koncertů. Oslavy doprovází i Street Art Festival, který představuje trilogii příběhů o Františku Vaňkovi, literárním alteregu Václava Havla, s názvem Audience, Vernisáž a Protest. „Půjčili jsme si jej, abychom vzdali hold největší osobnosti sametové revoluce, a oslavili 30. výročí,“ vysvětlují organizátoři.

neděle 17. listopadu

Den boje za svobodu a demokracii

11:00 | Žižkovo náměstí, pomník TGM
pietní akt k 30. výročí sametové revoluce a 80. výročí úmrtí Jana Opletala

Happening 30 let svobody a demokracie
13:00–19:00 | Palachovo náměstí

koncerty:
13:10 Nota Bona | sborový koncert
13:30 Saymore Q | rock-indie koncert bývalých studentů UP
14:45 Jaroslav Novák | revival Karla Kryla
16:00 Jiří Schmitzer | acoustic-punk koncert
17:11 Olomoucké zvony | pietní rozeznění zvonů
17:15 Videomapping | Svobodná Olomouc
17:30 Nylon Jail | alternative rock koncert olomoucké kapely
vzpomínky hlavních aktérů | stávkový výbor UP a divadla, disidenti, političtí vězni
promítání dobových dokumentů
site specifik | typické výjevy a neduhy socialismu v podání Divadla Tramtarie
retro gastronomie
balónky v barvách trikolory
sochy ve veřejném prostoru | Jiří David: Revoluce – socha z klíčů

Podrobný program můžete sledovat na https://svobodna.olomouc.eu/

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: