Aktuality

Zájezd Onko klubu Olomouc do Bezděkova a Zábřeha na Moravě

Ve středu 15. června vyjelo autobusem 44 členek našeho Onko klubu Slunečnice na poslední výlet před prázdninami. Cílem byl levandulový statek v Bezděkově, levandulová kavárna v Zábřeze na Moravě a rodinná konzervárna rovněž v Zábřeze.

Na statku v Bezděkově, v malé vesničce nedaleko Úsova, nás očekával jeho majitel Lukáš Drlík. Při exkurzi nás seznámil s historií i současností statku. Patřil několika generacím jeho předků. Pan Drlík jej převzal od svých prarodičů. Daří se mu společně s manželkou Veronikou za pomoci dalších členů rodiny produkci levandule rozvíjet. Většinu úrody zpracují pro svou kavárnu v Zábřeze či bistro v Olomouci, farmářské trhy a část také pro odběratele. Součástí statku je levandulová expozice s krámečkem v Bezděkově, kde si většina z nás zakoupila levandulové výrobky jako např. mýdla, kosmetiku, svíčky i sazenice levandulí. Poté jsme se přesunuly do levandulové kavárny v Zábřeze, určené nejen pro milovníky kávy, ale i výborných domácích dezertů či osvěžující levandulové limonády.

Následovala poslední zastávka. Autobus nás převezl do části Zábřeha, ve které se nachází konzervárna Via Delicia. Založil ji pan Olin Bezchleba. V současné době má 20 zaměstnanců. Pan Bezchleba nás osobně provedl moderně vybavenými výrobními prostorami. Jeho výklad se zaměřil na produkci, kterou tvoří mj. masné a rybí výrobky, zeleninové speciality, hotová jídla, sirupy, džemy atd. i na způsob konzervace v zavařovacích sklenicích bez použití chemických konzervantů. Veškeré produkty byly nabízeny ve firemním obchodě. Každá z nás si jich zakoupila i několik. Na závěr návštěvy bylo podáváno výborné občerstvení připravené s využitím výrobků konzervárny.

Věra Kratochvílová
Onko klub Slunečnice Olomouc
[email protected]
M: +420723753089

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: