Aktuality

Moravská filharmonie uvádí Klasiku plnou žertů online

Moravská filharmonie Olomouc připravila pro své posluchače další online koncert, tentokrát s podtitulem Klasika plná žertů. Koncert bude k vidění zdarma na webu mfo.cz a facebooku Moravské filharmonie, ve čtvrtek 14. ledna od 19 hodin. Program koncertu těží z děl, která jsou inspirována velikány klasické hudby, nebo ve kterých autoři uplatnili svůj smysl pro humor a parodii.

V programu online koncertu Moravské filharmonie se symbolicky potkávají tři největší jména hudebního klasicismu – Mozart, Haydn a Beethoven. První dva prostřednictvím skladatele Alfreda Schnittkeho, který své největší vzory na začátku kariéry viděl právě v Mozartovi a Haydnovi. Skladba Moz-Art à la Haydn je ukázkou Schnittkeho smyslu pro humor a parodii.

Na úvodní skladbu Moz-Art à la Haydn Alfreda Schnittkeho navážou Variace na rokokové téma pro violoncello a orchestr Petra Iljiče Čajkovského a koncert uzavře Symfonie č. 2 Ludwiga van Beethovena. Sólistou večera bude jeden z nejperspektivnějších současných českých violoncellistů Tomáš Jamník, orchestr Moravské filharmonie bude řídit Petr Popelka, který měl svůj debut s Moravskou filharmonií v minulé sezoně.

„Jsme velmi rádi, že můžeme alespoň touto formou online koncertů přispívat v této nelehké době tím, co umíme nejlépe, a alespoň symbolicky nahradit koncerty, které bychom normálně v Redutě v tuto dobu hráli.“ říká Jonáš Harman, ředitel Moravské filharmonie Olomouc. „I proto jsme se rozhodli pro program, který svou lehkostí a více či méně skrytou žertovnou veselostí pomůže alespoň na chvíli odložit starosti všedního dne a dovolí zaposlouchat se do libých tónů klasické hudby,“ dodává.

Program koncertu:

  • Alfred Schnittke: Moz-Art a la Haydn
  • Petr Iljič Čajkovskij: Variace na rokokové téma pro violoncello a orchestr op. 33
  • Ludwig van Beethoven: Symfonie č. 2 D dur op. 36

Účinkují:

  • Tomáš Jamník – violoncello
  • Moravská filharmonie Olomouc
  • Petr Popelka – dirigent

Zdroj: Moravská filharmonie Olomouc

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: