Aktuality

Umělci Moravského divadla zazpívají seniorům

Navzdory tomu, že je budova Moravského divadla kvůli pandemii koronaviru už přes měsíc uzavřená, snaží se olomoučtí umělci zůstat v kontaktu s diváky a pomáhat v této době potřebným. Ve čtvrtek 23. dubna od 14.30 hodin si členové souboru opery a operety budou moci zazpívat před publikem a současně pomohou dobré věci – zpříjemní odpoledne klientům SeneCura SeniorCentra v Olomouci-Slavoníně.

„Opera je v našem domově mezi klienty velice oblíbená a všichni dobře víme, že hudba je balzám pro duši a dokáže vyléčit různé neduhy. V této nelehké době nás napadlo oslovit vedení opery a operety Moravského divadla, zda by pro naše klienty neuspořádali krátký koncert,“ uvedla vedoucí aktivizační pracovnice domova pro seniory Lenka Bazgerová.

Umělecký šéf souboru opery a operety Miloslav Oswald se nerozmýšlel ani chvíli. „Během nouzového stavu, kdy nemůžeme hrát pro naše diváky, mě nabídka pomoct naší hudbou seniorům velmi potěšila. Připravili jsme asi čtyřicetiminutový koncert složený ze známých operních a operetních árií. Věřím, že se naše vystoupení bude klientům SeniorCentra líbit,“ sdělil Oswald. „Jsme rádi za tuto aktivitu, vnímáme ji jako nedílnou součást naší práce. Chceme diváky a posluchače z řad seniorů potěšit a zpříjemnit jim současné těžké dny,“ doplnil ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Ukázky z oper Rusalka, Lovci perel či Turandot a operet Země úsměvů Na tý louce zelený či Perly panny Serafínky zazpívají Helena Beránková, Jakub Rousek a Vojtěch Pačák. „Jdeme potěšit lidi, kteří v současné době žijí v největším strachu,“ upozornila Beránková. „Konečně živě pro posluchače, těším se moc,“ doplnil Rousek. „Bude to pro nás po delší odmlce příležitost zpívat před publikem a skutečně se na to těšíme. Věřím, že s Helenou a Jakubem vykouzlíme seniorům úsměvy na tvářích,“ shrnul Pačák. Zpěváky bude na klavír doprovázet korepetitorka Milada Jedličková.

Netradiční koncert se uskuteční ve čtvrtek 23. dubna od 14.30 hodin. Aby byla zachována současná bezpečnostní opatření, budou umělci zpívat v zahradě SeneCura SeniorCentra Olomouc a klienti mohou poslouchat z oken či z terasy domova. V případě nepříznivého počasí se celá akce přesouvá na nejbližší možný termín.

„Chtěla bych moc poděkovat panu Oswaldovi za rychlé a vstřícné jednání. Velké díky patří také všem umělcům, kteří u nás vystoupí a věnují nám svůj čas. Naši senioři nyní ani nedoufají, že by mohli něco tak úžasného zažít. Bude to pro ně obrovské překvapení. V SeniorCentru Olomouc pracuji od jeho otevření a všechny klienty velice dobře znám. Za ty roky si troufám odhadnout, že právě toto vystoupení je opravdu potěší a zažijí úžasný kulturní zážitek,“ zdůraznila Bazgerová.

Zdroj: Moravské divadlo Olomouc

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: