Aktuality

Flora Olomouc zve na Zahradní slavnost

Tentokrát nečekejte záplavu květů, ale ukázku těch nejlepších českých výpěstků zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A. Letošní podzimní etapa výstavy Flora Olomouc oslavuje nejen roční období, ale také 30 let svobody. Expozice bude tvořena nevídanou kombinací podzimní tématiky zemědělství a umění. Výstava se uskuteční od 3. do 6. října.

„Letošní téma odkazuje na náročnou a smysluplnou práci všech zahradníků, zemědělců i sadařů, kteří právě v podzimním období sklízí svou zaslouženou úrodu po celoroční práci. Ústřední téma je také propojeno s oslavou 30 let od sametové revoluce a odkazuje na slavnou divadelní hru Václava Havla, Zahradní slavnost,“ popisuje zahradní a krajinářská architektka Ing. Barbora Trundová.

Vedle ukázek podzimního ovoce a zeleniny nebude chybět také floristická soutěž Pohár podzimní Flory, která ocení nejlepší floristy. Soutěžit se bude ve dvou disciplínách a kategoriích junior, profesionál a hobby. Soutěžící budou mít za úkol uvázat „kytici pro hostitelku“ a dekorovat „stůl zahradní slavnosti“.

Doprovodný program v pavilonu A nabídne návštěvníkům několik odborných a zajímavých přednášek z oblasti gastronomie, ovocnářství, zelinářství, ale i mykologie. Venkovní prostor před hlavním pavilonem bude patřit kultuře a hudbě. Iniciativa Zaparkuj - oživujeme veřejný prostor si připravila program v podobě buskingu, který představí návštěvníkům mladé talentované hudebníky.

V pavilonu G bude připravena včelařská výstava. Program Českého svazu včelařů bude pokračovat poutavými přednáškami v historické oranžerii ve Smetanových sadech. Zde se také představí studenti Fakulty architektury ČVUT v Praze s výstavou svých prací na téma - Jak by Olomouc změnili studenti architektury.

Již tradičně se s podzimní Florou Olomouc uskuteční Podzimní zahradnické trhy, které nabídnou návštěvníkům široký sortiment rostlin, výpěstků, semen, zahrádkářských pomůcek či hobby potřeb. Novinkou na podzimní Floře Olomouc bude Babiččin dvoreček a jiné atrakce pro děti. Ve čtvrtek 3. října bude na venkovním pódiu probíhat soutěž Dýňodlabání, která je určena pro děti ze základních škol. Další událostí, která neodmyslitelně patří k podzimní etapě Flory Olomouc 2019, je festival gastronomie a nápojů Olima.

Floristická výzdoba olomouckých pamětihodností s názvem Rozkvetlé památky bude součástí podzimní Flory již posedmé. Květinová aranžmá zkrášlí historické objekty města Olomouce. Do projektu se zapojí kostel Zvěstování Panny Marie, kostel Panny Marie Sněžné, kostel Neposkvrněného početí Panny Marie, Sloup Nejsvětější Trojice a Mariánský sloup. Vyzdobenými památkami se bude moci veřejnost kochat 3. – 15. října 2019.

Více na: www.flora-ol.cz

Příloha:

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: