Aktuality

Army Veteran Day Olomouc

Baseballový areál na Lazcích bude 1. června hostit unikátní akci. Army Veteran Day Olomouc 2019 nabídne setkání s válečnými veterány, ukázky rozmanité vojenské techniky včetně bojového tanku T-72M4 CZ a přiletí také vojenský vrtulník Mi-17.

Akce pořádaná vojenskou posádkou Olomouc a Skokani Olomouc Baseball Clubem je dárkem nejen dětem k jejich svátku, ale je určená i široké veřejnosti. „V rámci události se návštěvníci mohou setkat a pohovořit s válečnými veterány, jak hrdiny z druhé světové války, tak s novodobými válečnými veterány účastníky zahraničních operací,“ sdělil Alois Kadlčík, správce posádky Olomouc.

Brány areálu v Lazecké ulici se otevřou v 9 hodin. Na příchozí zde bude čekat velké množství pozemní vojenské techniky včetně její obsluhy. „Odvážní si mohou zevnitř osahat modernizovaný bojový tank T-72M4 CZ, bojové vozidlo pěchoty BVP 2, kolový obrněný transportér Pandur II, obrněné vozidlo Dingo 2 CZ, lehké obrněné vozidlo Iveco LMV, Land Rover Defender 130 Kajman, vojenskou spojovací, zdravotní a další techniku,“ vyjmenoval Alois Kadlčík. Nebudou chybět ani ukázka bojové umění MUSADO v podání taktické jednotky AČR a výcvik služebních psů v podání zásahové jednotky Vojenské policie.

Přibližně v 9.30 hodin se na malé baseballové hřiště snese střední víceúčelový vrtulník Mi-17, to za podmínky příznivého počasí. Stroj si pak budou moci návštěvníci zblízka prohlédnout.

V areálu se veřejnost bude moct zapojit do řady aktivit. Půjde například o střelby na střeleckém trenažéru z ručních zbraní, střelby ze vzduchových pušek. Zájemci si ověří a zdokonalí schopnosti poskytnutí první pomoci či otestují své schopnosti absolvováním vybraných disciplín Army testů fyzické zdatnosti.

Slavnostní zahájení Army Veteran Day Olomouc 2019 se uskuteční v 10 hodin za doprovodu Vojenské hudby Olomouc, spojené se slavnostním nadhozem baseballového utkání.

Army Veteran Day Olomouc 2019 navazuje na svůj nultý ročník, který hostil baseballový areál vloni. „Je pro nás velkou ctí spolupracovat s Armádou ČR, Vojenskou nemocnicí a s dalšími subjekty. Prostřednictvím těchto akcí chceme veřejnosti ukázat nejen práci a zásluhy vojáků a veteránů. Pochopitelně chceme lidem přiblížit i baseball,“ dodal Václav Voják, předseda baseballového oddílu Skokani Olomouc.

Akce se uskuteční pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje, primátora statutárního města Olomouc, velitele posádky Olomouc, vedoucího klubu Baseball & Softball Club Skokani Olomouc a předsedou Komise městské části Olomouc Lazce.

Program Army Veteran Day:

09:00 - 10:00 hod. Vystoupení Vojenské hudby Olomouc.
09:00 - 14:00 hod. Ukázky sil a prostředků AČR, VP, MUSADO, služební kynologie, interaktivní Army testy fyzické zdatnosti, trenažérová střelba, poskytování první pomoci.
09:30 hod. Přílet vrtulníku.
09:50 hod. Seskok parašutistů Hanáckého para klubu
10:00 hod. Slavnostní zahájení představiteli klubu, regionu, města, posádky, přivítání válečných veteránů. Slavnostní zahájení soutěžního utkání baseballu.
12:00 hod. Odlet vrtulníku.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: