Aktuality

Zabijačka, tanec s medvědem a ledové sochy. Olomoucký masopust klepe na dveře

Rozvernou podobu bude mít olomoucký masopust v sobotu 16. února. Jak taky jinak, pokud se má držet tradice. Na Horním náměstí začne v devět hodin ráno. Pokud přijdete v masce, užijete si i masopustní průvod.

První návštěvníky přivítá řezník a soubor Haná z Velké Bystřice. „Bourání prasete bude trvat asi do jedenácti hodin, kdy začne pochůzka po náměstí. Průvod obejde několik restaurací, kde chasu přivítají hospodáři s hospodyněmi čtvrtkou nebo koblihami,“ naznačil program masopustu Jan Žůrek za folklorní soubor Rovina.

„Rozhodli jsme se letos ve vlastní režii připomenout masopustní tradici, která do tohoto období spadá. Věříme, že se tato nová akce bude líbit a oživí se tak centrum města v předjarním období. K masopustu patří zábava humor a takto je také koncipován celý program,“ uvedla náměstkyně primátora Markéta Záleská. 

Tanci hospodyně s medvědem bude ovšem předcházet zásadní událost a to předání masopustního práva městskou radou. „Radní slavnostně vyhlásí, že právo k masopustnímu veselí nyní patří celé veselé chase s maškarami a chasa po zásluze ‚vyplatí‘ zástupce města a to buď vařechou, šavlí naplocho, nebo se z výplaty radní patřičně vykoupí,“ popsal Žůrek. Kdo bude medvědem, zatím není známo. „Někdo ze souboru, ten kdo bude mít vhodnou postavu a nejlépe mu padne kožich,“ řekl Žůrek. Maškarní průvod by měl v poledne dorazit k orloji, kde se očekává pořízení společné fotografie.

Program na Horním náměstí obohatí i ledové sochy Martina Maršálka. Největší z nich bude smrtka složená z pěti metrových kvádrů vážících 125 kilogramů. "Kvádry vznikají asi čtyři dny ve speciálních mrazících vanách. Aby byly křišťálové, prochází  voda napřed osmózou - speciálním filtrem," objasnil Marek Košmider ze společnosti Iceart.

K dobré atmosféře bude v sobotu hrát cimbálová muzika Strážničan, soubor Cholinka, dechovka Moravská Veselka, či mužský sbor Rovina. Vystoupení Cirkusu Levitare je v plánu dvě hodiny po poledni. V prodeji budou kromě zabijačkových specialit i polévky a teplé nápoje, připravena je ochutnávka vína i palačinky.

Pozvánka na akci

OLOMOUCKÉ MASOPUSTNÍ VESELÍ
sobota 16. 2. 2019 | 9:00 – 16:00 | Horní náměstí

Program:

9:00 Zahájení masopustního veselí | folklorně-taneční pásmo Zabijačka | soubor Haná Velká Bystřice
9:20 Ukázka tradiční zabijačky | Cimbálová muzika Záletníci
10:30 Předání masopustního práva chase
10:50 Cimbálová muzika Záletníci
11:00–12:00 Masopustní průvod masek | Horní náměstí
12:10 Folklorně-taneční pásmo „Maškare dó“ | soubor Haná Velká Bystřice
12:30–14:00 Cimbálová muzika Strážničan | národopisný soubor Cholinka
14:00–14:30 Masopustní kejklířské vystoupení | Cirkus Levitare
14:30–16:00 DH Moravská Veselka | Hanácký mužský sbor Rovina

Doprovodný program:

LEDOVÉ SOCHY
9:00 – 16:00 Prodej masopustních specialit a nápojů na zahřátí a dobrou náladu

PŘIJĎTE V MASCE A UŽIJTE SI PRŮVOD!

Pořádá statutární město Olomouc | www.olomouc.eu

Změna programu vyhrazena.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: