Aktuality

Svatomartinské trhy odstartují sezonu setkávání v centru města

V pátek a po oba víkendové dny oživí Horní náměstí Svatomartinské trhy. Tyto tradiční svátky mladého vína tak současně odstartují sezonu, kdy se Olomoučané rádi setkávají v centru města, protože se zde v podstatně vyšší míře odehrávají různé kulturní akce. Nedlouho po svatomartinských trzích totiž na obou hlavních náměstích začnou také trhy vánoční.

Svatomartinské trhy jsou primárně oslavou mladého vína. Jako takové jsou zaměřeny na všeobecně uznávaný termín zahájení konzumace mladých vín, tedy na čas 11 hodin a 11 minut na svatého Martina, tedy dne 11. listopadu. Tento tradiční termín bude dodržen, na Horním náměstí se v neděli 11. 11. odehraje nejprve v 11 hodin žehnání letošnímu vínu a konečně v 11:11 i první oficiální přípitek tímto nápojem.

Letošní Svatomartinské trhy Olomouc ovšem začínají už v pátek 9. listopadu v 15 hodin, kromě ochutnávky vín dění na náměstí doplní i koncert skupiny Cimbalbar. V sobotu program začíná v 11 hodin, hudební doprovod obstará cimbálová muzika Aleše Čecha. V neděli se mohou návštěvníci trhů těšit kromě samotného vítání svatomartinského vína i na dvě hudební vystoupení, a to na Hudce z Kyjova a cimbálovou muziku Krepina.

Po skončení svatomartinských trhů už zůstanou prodejní stánky na svých místech. Na pátek 23. listopadu je totiž připraveno zahájení oblíbených Vánočních trhů Olomouc.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: