Aktuality

Kdo letos Olomouci nabídne nejkrásnější strom?

Urostlý strom je tradiční ozdobou Vánočních trhů v Olomouci. Na Horním náměstí stojí před radnicí jako součást vánočního městečka, které každoročně v prosinci vyroste na Horním a Dolním náměstí. Tradicí se už stalo, že strom pokaždé městu a hostům Vánočních trhů věnuje některý Olomoučan.

Radnice se proto opět obrací na občany se stejnou prosbou. Máte-li na svém pozemku strom, který bude nutné pokácet a přitom by mohl ozdobit vánoční náměstí, darujte jej městu.

"Každoročně oslovujeme veřejnost, firmy a instituce, aby nám nabídli strom z vlastních pozemků, které je potřeba z různých důvodů pokácet, protože jsou přerostlé, hrozí jejich zřícení nebo jejich kořeny prorůstají do základů domu. A zatím nám to vychází. V minulých letech jsme vybrali opravdu krásné stromy," komentuje výzvu veřejnosti vedoucí oddělení kultury magistrátu Radim Schubert.

O jaký strom by se mělo jednat? Musí to být jehličnan o optimální výšce 12 až 18 metrů a samozřejmě by měl být co nejvíce souměrný. Nabídky zasílejte na email [email protected] nebo na adresu Magistrát města Olomouce, oddělení kultury, Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc.

Darovaný strom poprvé ozdobil centrum Olomouce v roce 2009 a hned získal první cenu v celorepublikovém hlasování o nejhezčí vánoční strom České republiky. I v dalších ročnících hlasování se olomoucký vánoční strom vždy objevoval na předních místech.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: