Aktuality

Program stoletých oslav republiky má pět desítek položek

Už ve čtvrtek 25. října startují v Olomouci oslavy sta let Československé republiky. Vyvrcholí v neděli 28. října v den vzniku Československa ohňostrojem, který je naplánován na 19 hodin. Na oslavách se kromě statutárního města programově podílí i Univerzita Palackého, olomoucké studio Českého rozhlasu, Vlastivědné muzeum, Muzeum umění a Moravská filharmonie, Moravské divadlo a divadla Tramtarie a Na cucky.

První položkou oslav založení moderního státu bude vystoupení studentů hejčínského gymnázia ve Vlastivědném muzeu. Od 19.00 hodin předvedou Zbojnickou baladu o nesmrtelném Nikolovi Šuhajovi.

Videomapping už od pátku

Většina programu připraveného statutárním městem se odehraje v plenéru na Horním a Dolním náměstí. V pátek 26. října dopoledne to bude vypuštění balónu s radiovou sondou Hanáckého radioklubu, nebo od 18.30 hodin audiovizuální a světelné divadelní představení na budově radnice. Jedná se o patnáctiminutovou audiovizuální show kombinující videomapping s divadelními výstupy plným osobností, jejichž věhlas napříč desetiletími přesáhl hranice obou dnešních republik. Stejné představení se opakuje ve stejnou dobu i v sobotu a v neděli.

V sále Reduta Moravské filharmonie zazní v pátek večer Smetanova Má vlast. Předcházet bude koncert legend populární hudby Josefa Zímy a Pavlíny Filipovské a ještě předtím se zde zahraje Moravská veselka.

Sobota pod taktovkou univerzity

Do programu se zapojí i Univerzita Palackého, která má na starosti celodenní sobotní program.
Na Horním náměstí bude pak odpoledne 27. října vystupovat olomoucký New Street Band a Tomáš Kočko s Orchestrem.

Slavnostní koncert souboru opery a operety Moravského divadla zazní v sobotu v 19 hodin večer. Zahrnuje ukázky z děl Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany a Eugena Suchoně, provedené pod vedením Miloslava Oswalda.

Slavnostní akt a ohňostroj

Oslavy založení republiky budou vrcholit v neděli. Hlavní pietní akt se koná v 11 hodin na Žižkově náměstí u sochy T. G. Masaryka. Přítomni na něm budou i zástupci spolků, tedy sokolové, legionáři nebo hasiči. V sobotu i v neděli se lze také projet historickým vlakem, který má speciální jízdní řád

Nedělní odpoledne na Horním náměstí bude ve znamení koncertů. Zahrají Richard Pogoda, Tradicional, Swing band, Red Sock Opera a Radim Schwab se svým bandem. V depu na točně železničního muzea budou od 10.30 hodin vystaveny historické lokomotivy. Výročí sta let Československa završí v 19 hodin večerní ohňostroj.

Doprovodný program naplní i Prvorepublikový biograf s unikátními filmovými snímky a groteskami doprovázený živou hudbou v Českém rozhlase.
Programovou nabídku doplňují i expozice na obou náměstích. Lidé si mohou prohlédnout prvorepublikovou školu, prezentaci Akademie věd nebo dobové fotografie Olomouce z roku 1918. Dění lze pozorovat i přes symbolický věnec historie české státnosti, plastiku Jana Dostála která náměstí příští týden opustí.
Naopak natrvalo zůstane na webu města jedinečný text Jiřího Fialy Olomouc v posledních dnech Rakousko-Uherska a prvních dnech ČSR, což je jeho další příspěvek plný dobových dokumentů v cyklu Archivy.

Více o programu čítajícím téměř padesát položek najdete na webu: https://100.olomouc.eu

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: