Aktuality

Podzimní Flora Olomouc jako tržiště první republiky

Začala podzimní přehlídka ovoce a zeleniny Flora Olomouc, která odkazuje svým pojetím a názvem „Tržiště první republiky“ ke stému výročí státu a tradicím trhů na náměstích a návsích. Výstaviště zaplnilo více než 150 vystavovatelů.

Olomoucké výstaviště zaplnily ty nejlepší zahrádkářské výpěstky, festival Olima, soutěž Flora košt a Flora džem a podzimní zahradnické trhy. „Flora je symbol a nejlepší značka, jakou Olomouc má,“ prohlásil na slavnostním otevření náměstek primátora Aleš Jakubec.

Stěžejní expozice v pavilonu A, která je je dílem Pavlíny Švecové, přenáší návštěvníky do dob, kdy náměstí a návsi zaplavily povozy a výrobky sedláků a zahradníků. Do doby, kdy na tržišti bylo díky muzikantům veselo a vůně lákala do krámků řezníků či zelinářů. „Exponáty k navození té pravé prvorepublikové atmosféry jsou zapůjčeny mimo jiné ze skanzenu v Příkazech. Expozice v pavilonu A je také přehlídkou produktů nejlepších tuzemských pěstitelů z řad členů Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie ČR,“ uvedla garantka výstavy Marie Doleželová.

V pavilonu B představuje Český zahrádkářský svaz historické odrůdy ovoce a na podzimní Floře nechybí ani houbařský koutek. Doprovodný festival gastronomie a nápojů Olima se koná v pavilonu E, v němž jsou soustředěny expozice producentů potravin oceněných značkou Klasa a Regionální potravina.

Podzimní Flora návštěvníkům nabízí i řízenou degustaci vín, soutěž pálenek i soutěž cukrářů a kuchařů. Do Flora koštu se letos přihlásilo 277 vzorků destilátů a vyhrála hruškovice. Nejstarším vzorkem byla pálenka z durancie z roku 1985 a byly zde i raritní vzorky z mandarinek, fíků či mrkve.

Součástí podzimní Flory je i projekt Rozkvetlé památky. Ve spolupráci se Svazem květinářů a floristů ČR ozdobily květy v barvách trikolory tři kostely a Sloup Nejsvětější Trojice.

Brány olomouckého výstaviště jsou otevřeny do neděle 7. října. Zavřou se v 17 hodin.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: