Aktuality

Do Olomouce přijel unikátní vlak, přivezl vagóny, kterými cestovali prezidenti

Tři salonní vozy, které sloužily nebo byly přímo vyrobeny pro československé prezidenty, jsou k vidění na nástupišti hlavního nádraží. Do Olomouce je spolu s dalšími historickými vagóny přivezla parní lokomotiva u příležitosti oslav 100. výročí vzniku Československa.

Souprava v Olomouci zůstane do pátku 20. července. Veřejnost si „Prezidentský vlak“ může prohlédnout ve čtvrtek 19. a v pátek 20. července od 10.00 do 18.00 hodin, a to zdarma.

Souprava, vedená vlakovou parní lokomotivou řady 464.2 „Rosnička“, je složena ze salónního vozu T. G. Masaryka Aza 1-0080 z roku 1930, salónního vozu Františka Ferdinanda d‘Este z roku 1909, používaného i československými prezidenty, a ze salónního vozu 51 54 89-80 001-8, vyrobeného pro československé prezidenty v roce 1968. Připojen je i vůz Ca 4-5086 z roku 1931, dokládající snahy o zrychlování železniční dopravy na meziválečných ČSD. V něm je umístěna výstava prezentující cestování československých prezidentů po železnici. Na postrku je řazena lokomotiva řady T 478.1010 (751.010-0), vyrobená libeňským závodem ČKD Praha roku 1967.

„Ve sbírce Národního technického muzea i ve vozovém parku Českých drah je v současnosti dochováno celkem pět železničních salónních vozů, které v různých etapách sloužily československým prezidentům pro jejich jízdy po republice i do zahraničí. Z této pětice vagónů jsou tři provozuschopné,“ sdělil generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

Dopravcem „Prezidentského vlaku“, který do Olomouce přijel ze Zlína, jsou České dráhy. Zajímavým příspěvkem Českých drah k republikovému jubileu jsou i poutavá videa a texty na webu www.cd.cz/100. Zájemci tu najdou například dokument o salonním vozu T. G. Masaryka, který vznikl právě u příležitosti jízdy „Prezidentského vlaku“.

Z Olomouce „Prezidentský vlak“ zamíří do Pardubic, odkud bude pokračovat do západních Čech. Svoje putování vlak zakončí 2. 9. 2018 v areálu historického depa a dílen na Masarykově nádraží v Praze v prostorách plánovaného Muzea železnice a elektrotechniky Národního technického muzea. Přesuny vlaku mezi jednotlivými zastávkami jsou neveřejné, na jízdy není možné zakoupit jízdenku.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: