Aktuality

Flora bude slavit své šedesátiny až do listopadu

Rok oslav šedesátého výročí květinových výstav Flora Olomouc nabírá na intenzitě. V současnosti nabízí Plenérovou výstavu a fotosoutěž. Vyvrcholením sezony pak bude listopadový koncert Michael Jackson Symphony ve spolupráci s Moravskou filharmonií. Největší hity krále popu zazní v jedinečných aranžích Martina Kumžáka a jeho Moondance Orchestra.

Fotosoutěž

Šedesáté výročí bylo také příležitostí k vyhlášení fotosoutěže. Probíhá od 1. června do 16. srpna. Každý týden výstaviště odmění autora jedné z fotografií dvěma vstupenkami na letní výstavu Flora Olomouc, ten také postoupí do finálového kola. Vyhodnocení soutěže se uskuteční v rámci letní výstavy Flora Olomouc a výherce získá dvě vstupenky na velký listopadový koncert.

Otevřete tedy svá fotoalba a zavzpomínejte na květinové výstavy a romantiku olomouckých sadů od roku 1958. Snímky posílejte e-mailem na [email protected], nebo poštou adresu Výstaviště Flora Olomouc, a.s., Wolkerova 17, 779 00 Olomouc | heslo: FOTOSOUTĚŽ.

Nejbližší letní etapa výstavy dostala název Rozkvetlá léta a bude zpestřena večerem s významnými osobnostmi, jež na olomouckém výstavišti zanechaly výraznou stopu. „Flora se zrodila právě při letní etapě květinových výstav, dnes je to značka, která k Olomouci neodmyslitelně patří a kterou bychom i nadále měli rozvíjet,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec.

Současná Plenérová výstava nabízí na třech místech ve Smetanových sadech velkoformátové dobové fotografie zachycující šedesátiletou historii. Panely jsou při vstupu do Rudolfovy aleje z Wolkerovy ulice a dále směrem k Fontáně a zrenovované oranžerii.

Výročí výstaviště se projeví i ve městě. Květinový otisk v podobě deseti mobilních nádob ve tvaru pyramid osázených sezonními květinami zaplaví prostory Horního náměstí a spojnice mezi oběma náměstími bude oživena čtrnácti závěsnými mísami na sloupech veřejného osvětlení.

Slavit se bude také v rozáriu a to 15. června, kdy se tam uskuteční Zahradní slavnost výstaviště a studentů Slovanského gymnázia ke 150. výročí založení školy. A prázdninový Flora Film fest ve Smetanových sadech nabídne unikátní projekce populárně naučných filmů s floristickou tematikou. Říjnová podzimní etapa Flory Olomouc pak svým pojetím a názvem Zemská výstava ovoce a zeleniny naváže na původní výstavy, které se před 60 lety v Olomouci provozovaly a těšily se velké oblibě.

Do společných oslav budou zapojeny i mladší generace, a to prostřednictvím speciální Aplikace 60. „Bude spuštěna v září a je určena žákům druhého stupně základních škol. Dětem bude zobrazen virtuální prostor Výstaviště Flora, který uživatel tvoří prostřednictvím objektů a rostlin, které nakupuje z celého světa. Uživatel se stává virtuálním manažerem výstaviště a nejúspěšnější budou na konci školního roku odměněni,“ objasnila mluvčí výstaviště Michaela Nováková.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: