Aktuality

Svátky města Olomouce budou letos velkolepé, Olomoučané prožijí pouť časem

Na atraktivní cestu časem pozvou účastníky letošní Svátky města Olomouce. Díky řadě divadelních představení, přehlídkám historických vojsk i velké bitvě se Olomoučané budou moci podívat do svého města v 15., 18. či 19. století a prožít znovu velké okamžiky z bohaté olomoucké historie.

Kromě toho se odehraje i velký open-air koncert Moravské filharmonie, řemeslný jarmark a mnoho dalších zajímavostí. Olomoučanům se navíc otevře i jedno zajímavé místo, kam se běžně nepodívají.

Hlavní dění je sice naplánováno na pátek a sobotu 1. a 2. června, oslavy ale začnou dříve. Úplně první událost Svátků města Olomouce se odehraje už ve středu 30. května, kdy bude Správní archiv Armády ČR na náměstí Republiky hostit představení hry Jana Sulovského Líbánky (nejen) na Hané – Ze života Josefa Mánesa, která přenese diváky do 50. let 19. století, kdy slavný výtvarník pobýval na Hané. O den později se v Galerii města Olomouce uskuteční vernisáž výstavy svérázného a uznávaného chorvatského výtvarníka Igora Dragićeviće z partnerského města Makarská. Ve čtvrtek to ale nebude jediná společenská událost - v 18,30 začne na půdě arcibiskupského paláce Slavnostní předávání Cen města Olomouce a Cen za počin roku 2017.

To nejdůležitější začne v pátek 1. června, který přinese například tradiční večerní historický průvod ke cti patronky města svaté Pavlíny. Průvodu bude od 19 hodin předcházet velký koncert pod širým nebem, kdy Moravská filharmonie zahraje slavné filmové skladby. Tyto open-air koncerty už mají v Olomouci velkou tradici i velkou oblibu.

„V sobotu čeká účastníky oslav celodenní program, a to velmi nabitý. Nabídne různá divadelní představení, jarmark, velkou historickou bitvu a opravdu mnoho dalších akcí,“ komentuje sobotní dění náměstek primátora Pavel Urbášek. Jednotlivé části programu se budou odehrávat nejen na Horním náměstí, ale také v Korunní pevnůstce či na radnici. Návštěvníci mohou zažít koncerty, divadla, dobovou pouliční hudbu, ochutnat nabídku místních pivovarů, regionálních vín a občerstvení i v podobě regionální gastronomie. Náměstí oživí jarmark, cirkusová a žonglérská představení, šermířské souboje, výtvarné dílny a hry pro děti a večer ve 22 hodin velký barokní ohňostroj Theatrum Pyrotechnicum. Korunní pevnůstka se stane dočasným domovem pro rakouské vojsko z 18. století. Krom ukázek výcviku, prohlídek zbraní či funkční polní kuchyně se zde v 16. hodin odehraje rekonstrukce bitvy, při které se v létě roku 1758, tedy před 260 lety, Olomouc ubránila obávanému pruskému vojsku.

Zájemci mohou v sobotu využít také Den otevřených dveří na olomoucké radnici. „Chtěl bych pozvat veřejnost na prohlídku reprezentačních prostor radnice, expozici z dějin radnice a orloje, prohlídku vrcholně gotické kaple či ke zhlédnutí nové expozice představitelů olomoucké městské samosprávy od poloviny 19. století až do současnosti,“ láká návštěvníky primátor Antonín Staněk.

Svátky města budou ukončeny v neděli 3. června zahajovacím představením sezóny promenádních koncertů v altánu ve Smetanových sadech. Hrát zde tentokrát bude od 16 hodin dívčí saxofonový orchestr.

Kompletní program na webu: http://svatkymesta.olomouc.eu

Krátkodobé přerušení tramvajového provozu - „Historický průvod ke cti sv. Pavlíny - patronky města“ – linky č. 2, 3 a 4

V pátek 1. 6. 2018 od 21.00 hod. se bude v Olomouci konat „Historický průvod ke cti sv. Pavlíny – patronky města“. Průvod bude vycházet z Horního náměstí a bude veden po trase Dolní náměstí – Panská – Žerotínovo náměstí – Univerzitní – Denisova – Ostružnická – Horní náměstí – Opletalova ke kostelu sv. Mořice, kde bude ukončen.
Při průchodu ulicí Denisova (cca ve 21.15 hod.) bude na nezbytně nutnou dobu v daném místě v obou směrech pozastaven veškerý provoz.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: