Aktuality

Flora slaví šedesát, mezi gratulanty je i nově vyšlechtěný tulipán

Symbolika narozeninové kytice provází letošní jarní etapu květinové výstavy Flora Olomouc. Ta slaví 60 let od první zahradnické expozice. Návštěvník ústřední expozice může díky soudobému principu instalace zažít jedinečný kontakt s exponátem.

Pavilon A olomouckého výstaviště ovládly soudobé principy floristické tvorby, práce s prostorem a energií, důraz kladený na světlo, zvuk, teatrálnost. Hlavní expozice má název Pugét pro Floru. Mezi šesti stovkami zavěšených kytic se ale nejvíce vyjímaly tulipány vyšlechtěné speciálně pro 60. výročí Flory. Tulipán dostal jméno Jubilant.

Ke skutečným gratulantům patřil i náměstek primátora Martin Major. „Přeji Floře, aby stále patřila ke špičce ve svém oboru, jako nyní, a aby se návštěvníkům stále líbila,“ řekl na slavnostním zahájení náměstek Major.

Mezinárodní květinovou výstavu se záštitou primátora Antonína Staňka, s polskou a francouzskou účastí doprovází v dalších pavilonech a na volné ploše veletrh zahradní mechanizace Hortifarm, ale i bohatý program. Ten zahrnuje floristické soutěže, květinový workshop, ale třeba také projekci.

Jarní etapa nejstarší a také nejproslulejší zahradnické a květinové výstavy v Česku je tradiční přehlídkou jarních květinových výsadeb ve Smetanových sadech. Ozdobou parků jsou nové expoziční záhony s 24 tisíci tulipánů, narcisů, krokusů a hyacintů.

Mezinárodní květinová výstava a zahradnický veletrh Flora Olomouc 2018 skončí v neděli 29. dubna.

Podrobné informace o programu jsou na webových stránkách Výstaviště Flora.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: