Aktuality

Tvarůžkový festival přilákal o víkendu 14 tisíc lidí

Třetí ročník olomouckého Tvarůžkového festivalu ozdobila rekordní přízeň návštěvníků. Čtrnáct tisíc lidí ochutnalo čtyři tuny syrečků v různé formě. K tomu je čekalo slunečné počasí a bohatý program.

„Vyplatilo se rozložit festival do dvou víkendových dnů. Zatímco v sobotu byli mezi návštěvníky v centru města převážně cizinci a lidé z daleka, v neděli spíše místní a z blízkého okolí,“ uvedla Karin Vykydalová, vedoucí oddělení cestovního ruchu olomouckého magistrátu. Podle ní Poláci, Slováci nebo Rakušané přijížděli do Olomouce už v pátek.

Návštěvníky festivalu přivítal i král Tvarůžek. Ztvárnil ho Vladimír Kolář, který v tvarůžkárně A. W. Loštice pracuje jako vedoucí údržby a zároveň třicet let ochotničí. A jako král musel být pyšný na svých padesát příbuzných, kteří přijeli z celé republiky. „Nositelé příjmení Tvarůžek, Tvarůžková přijeli dokonce až z Karlových Varů a jeden z nich v Olomouci oslavil padesátiny,“ potvrdila Karin Vykydalová. Kromě prohlídky radnice a společné fotografie v obřadní síni je čekaly i voňavé suvenýry.

Recepty s využitím tvarůžků představil návštěvníkům primátor Antonín Staněk i jeho náměstek Filip Žáček. Zatímco primátor zvolil škvarko-tvarůžkové vdolky, náměstek předvedl smažené tvarůžky na zeleninovém salátku s rukolou.

Kulinářský festival s 37 prodejci a restauracemi včetně tvarůžkové cukrárny doplnila i ochutnávka šesti pivovarů – od litovelského po minipivovary Kosíř nebo Jadrníček, ale i vína z vinařství Spielberg. „Do programu se vrátili i jarmarečníci se svými dvaatřiceti stánky, což se setkalo s úspěchem. Lidé ocenili, že si mohou zakoupit regionální výrobky,“ dodala Vykydalová.

Zatímco na Horním náměstí se vařilo a koncertovalo, program pro rodiny s dětmi byl dominantou Dolního náměstí. A protože poptávka po něm byla veliká, v příštím roce by měl být rodinný program na Tvarůžkovém festivalu ještě posílen.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: