Aktuality

Strom rozzářil náměstí, začaly vánoční trhy

Oblíbené vánoční trhy v Olomouci začaly tradičním rozsvícením a pojmenováním vánočního stromu. Letošní dvanáctimetrový smrk dostal jméno Střelka, odvozeno je od místa, odkud pochází. Pětapadesát let rostl v Postřelmově na Šumpersku.

Symbol letošních vánočních svátků, který městu darovala Mária Kloučková, se rozzářil na Horním náměstí v 18 hodin. Jeho jméno vzešlo z každoročně vyhlašované soutěže. „Vítězný návrh na pojmenování stromu je od desetileté Milenky Kysučanové z Olomouce, které smrk z Postřelmova připomíná prázdniny u babičky. Jsem rád, že má letošní strom i tentokrát svůj vlastní příběh. Návrhů na pojmenování se nám letos sešlo téměř 240 a vybírat nebylo jednoduché,“ popsal primátor Antonín Staněk, který společně s autorkou jméno vyhlásil a strom slavnostně rozsvítil.

„Protože v Postřelmově žije moje babička, u které trávím všechny volné chvíle, jsem ráda, že mám v Olomouci kousek svého oblíbeného místa. Slovo střela tvoří základ slova v názvu obce a střela je vyobrazena i na obecní vlajce. Jako kdyby mi tak babička posílala Střelkou pozdrav,“ objasnila desetiletá autorka vznik jména vánočního stromu. Společně se stromem, který rozzářilo na 18 tisíc LED světel s třpytivým efektem laděným do zlatostříbrné, se svátečně rozsvítila i budova radnice s věží.

K předvánoční atmosféře v Olomouci patří kromě slavnostně nasvíceného náměstí a vánočních trhů také kluziště na Dolním náměstí a především pestrý hudební a kulturní program, který potrvá do 23. prosince.

Olomoucký advent je stále oblíbenějším cílem návštěvníků z tuzemska i ze zahraničí. Podle statistik loni znovu přibylo návštěvníků, kteří do Olomouce zavítali na jeden den. Nejvíce jich bylo ze Slovenska, Polska a Rakouska.

Více informací a program: www.vanocnitrhy.eu

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: