Aktuality

Olomouc je příznivé město pro rodiny i seniory

Olomouc získala podruhé titul Obec přátelská rodině v soutěži vyhlašované ministerstvem práce a sociálních věcí. Navíc v obdobné soutěži Obec přátelská seniorům se umístila na druhé pozici.

Obě ocenění znamenají i příslib dotací v hodnotě 2 a 1,5 milionu korun. „Peníze využijeme na vybavení mateřských center, nové dětské hřiště a klubů seniorů po celém městě. Část pokryje také náklady na speciální programy pro seniory, handicapované nebo matky s dětmi v zoologické zahradě, kině Metropol nebo aquaparku a aplikačním centru Baluo,“ uvedl náměstek primátora Ladislav Šnevajs, který ocenění včera v Praze převzal.

Primátor Antonín Staněk potvrdil, že sociální politika patří mezi pilíře městské samosprávy. „V oblasti práce pro seniory se nám podařilo prosadit a podpořit mnoho nových věcí a zajímavých aktivit, které z Olomouce činí město přívětivé pro život starších občanů,“ řekl primátor Staněk.

Kluby seniorů sdružují ve městě asi 1200 členů. Pořádají pro ně besedy, přednášky, soutěže, výstavy, plesy, sportovní dny a další volnočasové aktivity.

V soutěži Obec přátelská rodině zvítězila Olomouc v kategorii měst nad 50 tisíc obyvatel. V dalších kategoriích zvítězily Vrchoslavice, Vacenovice, Krásná Lípa a Svitavy. Vítězem soutěže Obec přátelská seniorům se stala ostravská část Poruba, na třetí příčce skončila městská část Praha 8.

Informace pro rodiny a pro seniory mohou zájemci najít i na městském webu s adresami www.prorodinu.olomouc.eu a www.proseniory.olomouc.eu, kde lze aktuálně najít ucelené materiály k sociální politice města, informace o činnosti klubů seniorů, pozvánky na akce i poradnu pro řešení životních situací.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: