Aktuality

Letní Flora zve na setkání v Rajské zahradě i terakotovou armádu

Záplava pestrobarevných květů vrcholícího léta i řada dalších atraktivních lákadel. Taková bude opět letní etapa mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc, která se na olomouckém výstavišti uskuteční od 17. do 20. srpna 2017.

Svým návštěvníkům vedle hned dvou témat hlavní expozice nabídne i oslnivou přehlídku Vyznání růžím, unikátní výstavu terakotové armády prvního čínského císaře či stále oblíbenější večerní prohlídku.

Hlavní expozici letní Flory bude tradičně ukrývat moderní pavilon A. V největší hale olomouckého výstaviště přetékající nepřeberným množstvím mečíků, lilií, jiřin či růží se představí dvojice témat. To první má název Setkání v Rajské zahradě a druhé Léčivá síla stromů. „Návštěvníci se tak na naší výstavě opět pokochají krásami letní přírody, ale zároveň si mohou odnést i řadu nových poznatků a vědomostí,“ konstatoval ředitel společnosti Výstaviště Flora Olomouc Jiří Uhlíř. Autor expozice profesor Ivar Otruba hledal Rajskou zahradu a nalezl ji právě na Floře. Při své práci se inspiroval Starým zákonem a knihou Genesis, která Rajskou zahradu umisťuje mezi čtyři řeky - ani ty nebudou v pavilonu A chybět. Svou knihu Hledání rajských zahrad ostatně její autor architekt Otruba představí i během samotné letní etapy výstavy.

Galerii pavilonu A obsadí po roční přestávce expozice Sdružení pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO CZ, které je podepsáno i pod tématem expozice Léčivá síla stromů. Představí se zde domácí i cizokrajné druhy léčivých rostlin. Pro zájemce budou navíc po všechny čtyři dny na podiu v pavilonu připraveny přednášky právě na téma léčivé rostliny, k dispozici bude i odborná poradna. Na galerii hlavního pavilonu olomouckého výstaviště bude mít své místo opět i oblíbená přehlídka Vyznání růžím, která vzdá hold nesporné královně květin. Na terase pak přivítají návštěvníky farmářské trhy a prezentace moravských a českých vinařství Růžové mezi růžemi.

Svaz školkařů se se svou expozicí okrasných dřevin představí při letní Floře v pavilonu B. Společná expozice Českého zahrádkářského svazu bude k vidění v pavilonu C; vedle svého ústředního tématu Plevele - přátelé a nepřátelé zahrádkáře nabídne jako každý rok stovky květin i tradiční či méně známé odrůdy ovoce a zeleniny. K dispozici bude zájemcům také oblíbená bezplatná poradna.

V pavilonu E čeká návštěvníky expozice čínského Kunmingu coby partnerského města statutárního města Olomouc a provincie Yunnan, partnerského regionu Olomouckého kraje. Kunming je nejen ve své vlasti nazýván „městem věčného jara“ a sídlí zde největší květinová burza v Asii.

Mimořádný zážitek slibuje unikátní výstava Terakotová armáda - Odkaz prvního čínského císaře, která bude mít své místo během letní Flory a pak ještě do 24. září 2017 v pavilonu G. „Nahlédněte do hrobky prvního čínského císaře Čchin Š'-chuang-ti, který dokázal sjednotit Čínu a ukončil tak období chaosu mezi všemi čínskými státy, Jeho terakotová armáda se označuje jako „osmý div světa“: nedaleko města Xi´an, kde byla objevena císařská hrobka, se nachází více než 8 tisíc terakotových soch s motivem vojáků či koní s dřevěnými povozy. Nenechte si ujít detailně propracované repliky hliněných soch vojáků a koní v životní velikosti, zhlédněte zajímavý dokument o terakotové armádě a zjistěte vše o životě prvního čínského císaře,“ lákají autoři výstavy. Během letní Flory budou mít návštěvníci výhodu v tom, že květinovou výstavu i terakotovou armádu uvidí za jediné vstupné. Po skončení Flory pak bude výstava armády prvního čínského císaře pokračovat samostatně.

Výstavu Flora Olomouc doplní na venkovních plochách Smetanových sadů a v pavilonu H vyhledávané Letní zahradnické trhy s pestrou nabídkou květin, rostlinného materiálu, zahradnických pomůcek a hobby potřeb. Letní scéna u jezírka nedaleko vstupu do parku při obchodním centru Šantovka nabídne po všechny čtyři dny výstavy stejně jako během jarní etapy odpočinkovou zónu.

„V průběhu letní etapy květinové výstavy si připomeneme rovněž 150 let od obnovení Rudolfovy aleje po prusko-rakouské válce. Historické vzpomínce bude věnována samostatná expozice v části pavilonu H. V sobotu od 10 do 12 hodin se v aleji představí návštěvníkům desítky veteránských automobilů a motocyklů v rámci vzpomínkového setkání pod názvem IV. Svatokopecký okruh. U hudebního altánku budou jednotlivé vozy i jejich posádky zájemcům veřejně prezentovány,“ uvádí ředitel výstaviště Jiří Uhlíř.

Brány letní Flory Olomouc 2017 budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin. Vstupné platí současně pro výstavu i zahradnické trhy včetně vstupu do sbírkových skleníků a botanických zahrad VFO a UP Olomouc, stejně jako vstupu na výstavu terakotové armády.

Příloha:

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: