Aktuality

Mezinárodní festival vojenských hudeb propojí Olomouc a Kroměříž

Dvoudenní přehlídka vojenské dechové hudby čeká na počátku září Olomouc a Kroměříž. Mezi účinkujícími bude i vojenská hudba Bundeswehru z německého města Koblenz, slovenská a finská vojenská hudba.

Přehlídka vojenských hudeb se uskuteční 1. a 2. září na Horním náměstí a v chrámu sv. Mořice v Olomouci a 2. a 3. září na Velkém náměstí v Kroměříži.

„Letos uvítáme více než stočlenný orchestr z Finska, který předvede nejen svoji typickou severskou hudbu, ale i světově známé sklady. Jejich showprogram je nevšedním spojením moderní podoby vojenských pochodů a precizního vystoupení čestné jednotky s puškami. Diváci se mohou těšit na skvělou melodiku slovenské lidové hudby i tradičního německého drilu v pochodovém tempu,“ nastínil za pořadatele velitel Posádkového velitelství Praha plk. MilanVirt.

Olomouc

Kvalitu letošního ročníku ocenil i primátor statutárního města Olomouce Antonín Staněk. „Vystoupení špičkových zahraničních i domácích vojenských souborů letos přinese nezapomenutelné zážitky a připomene dějinné sepjetí města s armádou,“ uvedl primátor.

V pátečním programu vystoupí Vojenský umělecký soubor Ondráš, v plánu je podvečerní chrámový koncert smyčcového orchestru finské hudby a večerní koncert Ústřední Hudby Armády ČR se sólistkou Radkou Fišarovou za doprovodu houslové virtuózy Veroniky Panochové a sopranistky Lucie Silkenové. Letošní novinkou je rockové vystoupení tanečního orchestru Finnish Conscript Band.

V sobotu se diváci a návštěvníci města mohou těšit na vystoupení Ústřední hudby AČR, Vojenské hudby Olomouc, vojenské hudby Slovenska, Německa a Finska.

„Nebude chybět exhibice Čestné stráže Armády ČR. Zpestřením sobotního programu je opět společné vystoupení motocyklové čety Hradní Stráže, motorizované jednotky Vojenské policie a Policie ČR, které se v loňském roce setkalo s velkým ohlasem,“ doplnil programový výčet vedoucí odboru vnějších vztahů a informací Bohumil Šíp.

Letošní již 23. přehlídku vojenských hudebních souborů v Olomouci završí vernisáž výstavy Nebeští jezdci z natáčení stejnojmenného filmu za účasti hlavních představitelů. Výstava bude probíhat v olomouckém armádním domě.

Pořadatelem festivalu vojenské hudby je statutární město Olomouc a Armáda České republiky. Program začíná v pátek 1. září v 15.30 hodin na Horním náměstí a pokračuje v sobotu 2. září od 10.00 hodin.

Kroměříž

S jednodenním posunem vystoupí účastníci festivalu v Kroměříži.

„Festival má v Kroměříži mnohaletou tradici a jsme rádi, že pokračuje i po odchodu armády z města. Vystoupení špičkových zahraničních i domácích vojenských souborů slibuje opět velkolepou podívanou, na kterou bych rád pozval obyvatele i návštěvníky města,“ uvedl místostarosta Pavel Motyčka.

Přehlídka je přístupná zdarma a koná se za každého počasí.

Program zahájí v sobotu 2. září na Velkém náměstí vystoupení VUS Ondráš, po kterém přijdou na řadu programy vojenských hudeb ze Slovenska, Německa a Finska. Na neděli 3. září je v 13:50 naplánován průvod městem a od 14:30 se opět na Velkém náměstí uskuteční hlavní program festivalu.

Své show postupně předvedou mažoretky s Vojenskou hudbou Olomouc, Vojenská hudba Koblenz, Exhibiční jednotka Čestné stráže Armády ČR, Vojenská hudba Bratislava, Motorizovaná jednotka Hradní stráže, Vojenské policie a Policie ČR, The Conscript Band of the Finnish Defence Forces s Exhibiční jednotkou Čestné stráže Armády ČR a Ústřední hudba Armády ČR s VUS Ondráš.

Festival ukončí finále v podání všech orchestrů, kdy zazní Korunovační fanfára č. 1 Jiřího Ignáce Linka.

Počátky festivalu vojenských hudeb v Kroměříži sahají do posledních ročníků festivalu Armádní soutěže umělecké tvořivosti, který se v Kroměříži konal od 60. let minulého století. Tradice byla obnovena po roce 1992, od té doby se koná každoročně. Výjimkou byly roky 2002, kdy byla armáda nasazena při povodních, a léta 2009 a 2010, kdy armáda o festival neměla zájem. Argumentovala tehdy i tím, že ve městě již není vojsko. Posádka Kroměříž opustila v roce 2004. Tradice byla opět obnovena v roce 2011.

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: