Aktuality

Olomoucké Velikonoce oživí Horní náměstí

Pomlázky, kraslice, folklor, zkrátka vše, co tradičně patří ke svátkům jara, si v Olomouci užijeme v neděli 16. dubna přímo v centru města. Nenechte si ujít „Olomoucké Velikonoce“ a přijďte se i s dětmi pobavit na Horní náměstí.

Po celý den, od 8 až do 15 hodin najdete na náměstí spoustu zajímavostí a tradičních řemesel. Nahlédnete pod ruce zkušeným pletařům pomlázek, uvidíte, jakými technikami se dají ozdobit velikonoční kraslice a seznámíte se i s tradičními hanáckými velikonočními produkty a specialitami. Chybět nebudou samozřejmě ani živá farmářská zvířata nebo poníci.

„Velikonoční jarmarky a oslavy bývají každoročně velmi oblíbené, proto jsme si svátky jara nechtěli nechat ujít ani letos. Připomínat si tradice a všechno, co se k Velikonocům váže, je podle mě čím dál tím důležitější. Spousta dnešních městských dětí totiž možná už ani některé velikonoční tradice nezná,“ říká náměstek primátora města Olomouce Pavel Urbášek.

Dění na Horním náměstí doplní na pódiu od 10 hodin také hanácké písně, cimbálová muzika a taneční soubory a ukázky velikonočních zvyků a tradic. Přítomní tak budou moci naslouchat například lidovému vypravěči Jiřímu Vrbovi z Němčic na Hané nebo souborům Mladá Haná z Velké Bystřice či Klásek a Kláseček z Kralic na Hané, vystoupí i oblíbený Hanácky mužský sbor Rovina.

Na své si přijdou i děti, pro které budou přichystané výtvarné a řemeslné dílničky, tak aby si mohly samy vyzkoušet, jak takovou velikonoční výzdobu samy vyrobit. Současně si také budete moci prohlédnout velikonoční výrobky dětí z olomouckých základních škol.

O netradiční oživení velikonočních svátků se postará také dvoumetrová „Kraslice od srdce“, kterou Olomouci již 7. dubna předá chorvatská velvyslankyně. „S Chorvatskem máme velmi přátelské vztahy, proto jsme se do tohoto projektu rádi zapojili. Malování kraslic má v Chorvatsku, stejně jako u nás, dlouhou tradici, kterou si touto zajímavou formou můžeme připomenout. Překrásné kraslice zdobí veřejná prostranství v mnoha městech po celém světě. Připojíme se tak k takovým metropolím, jako je New York, Řím, Vatikán, Bilbao, Budapešť, Brusel, Vídeň, Marseille nebo Paříž. V české republice vystavuje takovou kraslici již od roku 2011 také Praha,“ těší se na netradiční výzdobu náměstí primátor města Olomouce Antonín Staněk.

Obří kraslici převezme od velvyslankyně Chorvatska v pátek 7. dubna v 15 hodin na Horním náměstí.

Příloha:

Aktivity jsou podpořeny z NDT Obec přátelská rodině a seniorům 2023.

Mediální partneři: